De gesprekken tussen de BNA en de bonden over een nieuwe cao zijn gestart. Om de cao-inzet van werkgevers te bepalen is er een cao-enquête gehouden onder BNA-leden, is er een online werkgeversbijeenkomst gehouden en heeft de Beleidsadviescommissie Arbeidszaken het BNA-bestuur geadviseerd. Centraal staan de loonontwikkeling, het functiehandboek, pensioenen en het bevorderen van professionele ontwikkeling. De huidige cao loopt tot en met 28 februari 2021.
Impact coronacrisis
De onderhandelingen staan in het teken van de impact van de coronacrisis op de architectenbranche. De verschillen tussen bureaus zijn daarbij groot. Bureaus vinden de omzetontwikkeling momenteel bovendien moeilijk te voorspellen. Dit maakt wendbaarheid door vernieuwing van competenties van medewerkers, instroom van jong talent en flexibiliteit ten aanzien van werktijden, -locatie en beloning extra urgent.
Toekomstgerichte cao
In lijn met de uitkomsten van de cao enquête zet de BNA in op maatwerk en flexibiliteit op bureauniveau, een verantwoorde loonontwikkeling, een toekomstbestendige pensioenregeling, competentieontwikkeling van medewerkers, eerlijke concurrentie tussen bureaus, goed werkgever- en werknemerschap en de cao die duidelijkheid biedt en draagvlak heeft bij werkgevers én medewerkers.
Cao delegaties
De BNA-delegatie namens de werkgevers bestaat uit Victor Frequin (voorzitter, zakelijk directeur OZ), Renée Liefting (operationeel directeur Rijnboutt), en Jasper Kraaijeveld (BNA-beleidsmedewerker markt en ondernemerschap). De delegatie van de vakorganisaties namens de medewerkers bestaat uit Jan Admiraal (De Unie), Zamaney Menso (FNV) en Jerry Pique (CNV).