Aandachtspunten en aanbevelingen over prijsstijgingen en inflatie voor de architect

Energie-, huur-, en serviceprijzen nemen toe door schaarste en de inflatie. Ook de prijzen van licenties van softwarepakketten schieten de lucht in. Bureaus geven aan dat ze naast stijgende loonkosten te maken hebben met sterk stijgende bureaukosten. Hoe bereken je dit door in je honorarium? Voor BNA-leden zijn de (on)mogelijkheden voor het doorberekenen van deze prijsstijgingen in relatie tot contracten en plichten op een rij gezet.

Stijgende loon- en bureaukosten

De kostenstijgingen verschillen tussen bureaus. Een rondgang leert dat de stijgingen van vooral bureaukosten uitzonderlijk zijn:

  • Huisvesting +11%
  • Energie +75%
  • Software +9% tot +30%
  • Diverse leveranciers +5 tot +10%

BNA-leden geven aan deze loon- en bureaukostenstijging te moeten doorbelasten aan hun klanten. Bureaus hebben regelmatig vaste tariefafspraken over projecten die vaak een lange looptijd hebben, soms zelfs van enkele jaren. Als kosten zo de stijgen als nu, is het echt noodzakelijk dat architecten dit kunnen doorberekenen in hun honoraria. Afhankelijk van de afgesloten contracten kan dit het verschil betekenen tussen winst of verlies. De BNA adviseert haar leden daarom opdrachtgevers tijdig te informeren en waar nodig te waarschuwen.

Indexatie in contracten

Om leden te ondersteunen heeft de BNA samen met André Ubink van Construct Advocaten het memo ‘Prijsstijgingen en inflatie: aandachtspunten en aanbevelingen voor architectenbureaus’ en twee bijlagen opgesteld. Dit stuk bevat nuttige achtergrondkennis en aanbevelingen waarmee bureaus het gesprek kunnen aangaan met opdrachtgevers. Bijvoorbeeld over de noodzakelijke indexatie in contracten of het opnieuw kijken naar een opgave en hoe een werk anders gedaan kan worden door opbrengsten te vergroten, kosten te besparen of door binnen hetzelfde honorarium taken te laten vervallen. De bijlagen gaan over veel gestelde vragen en gesprekken met aannemers over bouwkostenstijging en vertraagde leveringen.