BNA live: in gesprek met regio Zuid

Op 9 juni vond de derde BNA live (online) bijeenkomst plaats, nu met leden en netwerken in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Ze gingen in gesprek met elkaar, en met voorzitter Francesco Veenstra, en directeur en medewerkers van het BNA-bureau.

BNA Netwerk Limburg in oprichting
Een nieuw BNA Netwerk werd gelanceerd: het Netwerk Limburg in oprichting. Nicole Cloudt (Concept* Cloudt), Piet Laumans (Engelman architecten) en Omayra Mingels (SatijnPlus Architecten), deden een oproep aan collega’s om aan te sluiten. Doel is om kennis te delen, gezamenlijk sterker te staan en ook samen te werken om nieuwe projecten te realiseren. Dit alles vanuit het enthousiasme voor het vak. Ze denken daarbij aan thema’s als duurzaamheid en circulair bouwen. De architectuurcentra SCHUNK* in Heerlen en Bureau Europa in Maastricht hebben al aangegeven mee te willen doen. In de bijeenkomst werd o.a. de samenwerking met ketenpartijen in Limburg op gebied van duurzame en technologische innovatie besproken, zoals op gebied van houtbouw. Bijzonder in Limburg zijn ook de kansen voor samenwerking met de grensgebieden in België en Duitsland.

BNA Netwerk Circular Architecture

Michael Bol van Buro Kade startte in 2020 met het BNA Netwerk Circular Architecture. Dit is snel gegroeid en kent nu al enkele tientallen leden. Michael lichtte toe dat een belangrijk doel is om tot een lab te komen, gericht op het ontwikkelen en delen van kennis en ervaring in de circulaire economie. Als individueel bureau kom je hierin vaak niet ver.

In het netwerk heeft bovendien de positie van de architect aandacht, ook in samenwerking met anderen: het netwerk richt zich dan ook niet uitsluitend op architecten. Beide aandachtspunten, dus de rol van de architect, en circulair bouwen, hebben vaak verband met elkaar. We moeten laten zien wat wij als architecten kunnen bijdragen op dit vlak, bijvoorbeeld door vergroting en vereenvoudiging, maar met behoud van kwaliteit.

Zeeuws Architectenplatform

Taco Tuinhof (Rothuizen) is actief in het Zeeuws Architectenplatform. Een belangrijke aanleiding voor het starten met dit netwerk, was dat in Zeeland individuele architecten nauwelijks werden gevraagd mee te denken over grootschaliger plannen in de regio. Met het platform zitten we regelmatig aan tafel bij gemeenten over thema’s als woningbouwbeleid. Ook het Centrum voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Architectuur Zeeland is aangehaakt. Kennis delen en samen slagvaardig optreden vormen belangrijke onderdelen voor het platform. Ook worden via het netwerk waardevolle individuele verbindingen gelegd.

WKB

In een aparte sessie besteedde Hajé van Egmond aandacht aan de rol van de architect in de WKB. Aan de orde kwam onder andere de mogelijkheid om aan proefprojecten deel te nemen. De impact van de WKB op de architectenprakijk, de praktische uitvoerbaarheid, en bijvoorbeeld ook de gevolgen voor de kosten voor vooral kleine projecten, bleken nog niet duidelijk. BNA-leden kunnen zich voor nadere informatie zich wenden tot Alexander Pastoors van het bureau van de BNA.

Conclusies

Omayra Mingels, van het Netwerk Limburg i.o. pleitte in de afronding van de middag nog eens voor het bundelen van krachten, en voor het leggen van de verbinding leggen met relaties binnen en buiten uit het vak. Hiervoor is de BNA live bijeenkomst een mooi voorbeeld.

Francesco Veenstra constateerde tenslotte dat de verbinding in de netwerken echt vanuit de inhoud komt. Zeker nieuwe bureaus, die opgericht zijn door architecten die net van de opleiding komen, zullen hier heel veel baat bij hebben. Ook waardeerde hij de in verschillende netwerken gelegde verbinding met architectuurinstituten, opleidingen en andere (keten)partners. Deze verbinding met vakgenoten, maar zeker ook met partijen buiten de verzending ondersteunt de BNA van harte.