BNA-voorzitter Francesco Veenstra per 1 september 2021 Rijksbouwmeester

Met trots maakt de BNA bekend dat haar voorzitter Francesco Veenstra op 6 november 2020 door de ministerraad is benoemd tot Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Op 1 september 2021 zal hij als Rijksbouwmeester starten, naast zijn werk bij Vakwerk Architecten. Daarmee zal hij dan zijn huidige, eerste periode van voorzitterschap bij de BNA kunnen afmaken. Francesco Veenstra: “Het BNA-voorzitterschap is een eervolle en dankbare rol die ik met verve zal blijven vervullen tot de zomer volgend jaar. Mijn inzet is en blijft: het belang van architectuur en de waarde van de architect nog steviger op de maatschappelijke en bouwagenda zetten. Architecten leveren een onbetwiste bijdrage aan een duurzame leefomgeving, een meerwaarde die het waard is om te promoten.”

Pleitbezorger

De BNA reageert verheugd op de benoeming. BNA-directeur Fred Schoorl: “Allereerst feliciteren wij Francesco met deze grote eer. Het is jammer dat hij in de zomer van 2021 afscheid van de BNA moet nemen, maar we zien het écht als een erkenning voor hem, ook voor het werk dat hij vanuit de BNA deed. We zijn apetrots.”
Francesco Veenstra begon op 1 juli 2019 met zijn voorzitterschap, nadat hij door de BNA-ledenraad was benoemd. In zijn eerste voorzittersperiode legt hij veel nadruk op onderlinge solidariteit tussen architecten en inniger samenwerking in de bouwketen. Ook is hij een sterk pleitbezorger voor meer trots op het vak. Vanuit het bestuur heeft hij de afgelopen tijd meegewerkt aan de opstelling van een nieuw beleidsplan ZIN! In de coronaperiode doet hij samen met het BNA-team mee aan het intensieve overleg in de bouw en met bewindspersonen en ambtelijke top.

Unieke overstap

De BNA vindt het jammer, maar begrijpt de nieuwe stap van de voorzitter, stelt Schoorl. “Het is uniek dat een BNA-voorzitter gelijk overstapt naar de rol van Rijksbouwmeester. Het allerbelangrijkste is dat wij hem dit persoonlijk enorm gunnen. Zijn sterke maatschappelijke betrokkenheid, met als hoekstenen solidariteit en samenwerking, maken hem een ideale Rijksbouwmeester in tijden van grote maatschappelijke opgaven en tegenstellingen. Maar nu gaan we eerst nog driekwart jaar met hem buffelen voor de architectenbranche. Uiteraard feliciteren wij ook het kabinet en het Atelier Rijksbouwmeester met deze aanstelling.”

Francesco Veenstra

Francesco Veenstra (1973) is opgeleid aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam en is sinds 2017 partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor werkte hij 22 jaar bij Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was. In deze periode heeft hij aan veel maatschappelijke opdrachten gewerkt zoals de Library of Birmingham, Stadskantoor en stationshal Delft en cultuurcomplex Home in Manchester. Francesco Veenstra heeft veel ervaring in projecten voor culturele organisaties, hoger onderwijs, commercieel vastgoed en infrastructuur. Hij combineert zijn werk als architect momenteel met het voorzitterschap van de BNA. In 2019 nam hij de voorzittershamer over van Nathalie de Vries (MVRDV).