Bijna 85% van de architectenbureaus verwacht geen gebruik te maken van de corona steunmaatregelen van de overheid. De verschillen tussen bureaus, bureaugroottes en deelmarkten blijven groot: van geen verschil of juist méér omzet tot substantieel omzetverlies. De gemiddelde omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedraagt ongeveer 10%. Voor de langere termijn verwachten bureaus gemiddeld een omzetdaling van 15%. De bureaus vinden de omzetontwikkeling momenteel moeilijk te voorspellen. Dat blijkt uit de derde Corona Quickscan, die de BNA in de tweede helft van oktober onder haar leden hield.
Het gaat nog redelijk goed, maar de onzekerheid wordt groter
Gevolgen thuis werken
De meeste bureaus zijn na de nieuwe maatregelen door de tweede golf weer hoofdzakelijk thuis gaan werken. Hun inschatting is dat hun productiviteit hierdoor gemiddeld 5% lager ligt. Voornaamste knelpunten die ze ervaren zijn haperende communicatie en een deel van de opdrachtgevers waar geen werk meer voor uitgevoerd kan worden. Bureaus hebben nauwelijks last van ziekte uitval door corona. Wel geven zij aan dat acquisitie, creatieve sessies en bouwvergaderingen in persoon veel beter werken dan op afstand.
Maatregelen bureaus
Steeds meer bureaus werken actiever aan hun business development, het aanpassen van de bureaustrategie en het tijdig vesturen van facturen. Ongeveer 11% geeft aan het aantal medewerkers te moeten verlagen, vooral in de flexibele schil. Het aantal maanden dat bureaus financieel vooruit kan met of zonder overheidssteun is weer wat gestegen. De NOW regeling wordt dan ook minder vaak aangevraagd (27% in april tegen 15% in oktober). Dat geldt ook voor het aanvragen van uitstel van belastingbetaling (44% in april tegen 10% in oktober).
Voortgang bouwprocessen
BNA-directeur Fred Schoorl: “Nu gaat het grosso modo nog redelijk goed, maar de zorgen over de toekomst worden groter. Ook de zorgen over thuiswerken en welbevinden van het personeel zijn groter dan in de eerste golf: het gaat langer duren, het nieuwe is er af. Bureaus onderschrijven de BNA lobby om de bouwprocessen op peil te houden. Het verwerven van nieuwe projecten en de besluitvorming bij overheid en semi overheid gaan regelmatig zeer moeizaam. Het kost allemaal extra tijd. We roepen overheden daarom op de voortgang van nieuw en bestaand werk tot prioriteit te maken. Zeker gezien de bouw- en transitieopgaven die er liggen.”