Per 1 juli 2020 zijn er wijzigingen doorgevoerd in het Bouwbesluit 2012. Door het uitstellen van de invoering van de Omgevingswet en de hieraan gekoppelde opvolger van het Bouwbesluit, het Bbl, heeft het ministerie besloten deze wijzigingen alvast in het Bouwbesluit mee te nemen. Hieronder vind je een beknopte opsomming.
Bouwbesluit 2012 op een aantal onderdelen per 1 juli 2020 gewijzigd
Hogere eisen bij verbouw (art. 13 Woningwet / verduidelijking aanschrijfmogelijkheid (artikel 1.12)
In het Bouwbesluit wordt in artikel 1.12 expliciet duidelijkheid gegeven over de (al bestaande) aanschrijfmogelijkheid voor bevoegd gezag om op grond van artikel 13 van de Woningwet hogere eisen te kunnen stellen in samenloop met de verbouweisen uit het Bouwbesluit.
Brandklasse kabels en pijpisolatie (afdeling 2.9)
In een nieuw artikel 2.69a worden specifieke eisen voor de brandklasse van kabels en pijpisolatie opgenomen in het Bouwbesluit. Tabel 2.66 wordt hiervoor aangevuld. De eisen gelden wanneer de kabels / pijpisolatie grenzen aan de binnen- of buitenlucht. Als deze zijn weggewerkt in een andere constructie (bijv. wand of plafond), gelden de eisen niet.
Parkeergarages in brandcompartimenten (tabel 2.81 / artikel 2.82)
Het kon in bepaalde situaties voorkomen dat een parkeergarage < 1.000 m² (onder bijvoorbeeld een woongebouw) niet in een brandcompartiment hoefde te liggen. Aangezien dat niet de bedoeling is, wordt dit ‘gerepareerd’ in het Bouwbesluit. Een parkeergarage moet altijd in een brandcompartiment liggen.
Zelfsluitende woningtoegangsdeuren (artikel 6.26)
Bij nieuwbouw moeten alle brandwerende woningtoegangsdeuren in een inwendige scheidingsconstructie zelfsluitend worden uitgevoerd. Voorheen gold dit alleen voor woningtoegangsdeuren in portieksituaties, het voorschrift gaat nu ook gelden voor woningtoegangsdeuren die grenzen aan bijvoorbeeld een corridor.
In de praktijk worden vaak rookmeldergestuurde vrijloopdrangers toegepast, die bij gebruik in normale omstandigheden geen belemmering vormen en alleen bij brand geactiveerd worden. Het Bouwbesluit schrijft het type dranger echter niet voor.
Door het verplicht toepassen van zelfsluitende woningtoegangsdeuren onder alle omstandigheden zijn sommige ontsluitingstypologieën van woongebouwen niet zo maar meer mogelijk. Meer informatie hierover vind je bij Nieman adviseurs.
Veiligheidsafstanden bij bouw- en sloopplaatsen (artikel 8.2)
Rondom bouw- en sloopplaatsen moet een veiligheidsafstand wordt vrijgehouden. Deze afstand moet worden bepaald volgens paragraaf 6.2 van de Richtlijn Bouw- en sloopveiligheid (opgesteld door de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland). Dit voorschrift gaat ook onder de gelijkwaardigheidsbepaling in artikel 1.3 vallen (deze bepaling gold eerst alleen voor de voorschriften in hoofdstuk 2 t/m 7 van het Bouwbesluit).
Coördinator veiligheidsmaatregelen (artikel 8.7)
In een veiligheidsplan moeten voortaan ook de contactgegevens van degene die het treffen van veiligheidsmaatregelen voor de omgeving van een bouw- of sloopplaats coördineert worden opgenomen.
Veiligheidsmaatregelen aanbrengen gespoten purschuim (nieuw artikel 8.7a)
Bij het aanbrengen van gespoten PUR-schuim in de kruipruimte van woningen worden eisen gesteld aan de aan- of beter gezegd afwezigheid van personen in de woning en aan de ventilatie van de kruipruimte tijdens en na het aanbrengen.
De wijzigingen, evenals de uitgebreidere toelichting, zijn te vinden in Staatsblad 2020-189.
In hetzelfde Staatsblad zijn ook nieuwe geluidseisen voor buiten opgestelde installaties voor warmte- of koudeopwekking (zoals warmtepompen of airco’s) opgenomen. Deze voorschriften treden echter niet op 1 juli 2020 in werking, maar op een later te bepalen tijdstip. Deze eisen worden naar verwachting tegelijk met de BENG-eisen op 1 januari 2021 ingevoerd.