Vanaf de Tweede Wereldoorlog worden meer dan 50% van de woningen gebouwd met kalkzandsteen. Een deel van deze woningen wordt al gesloopt, een reden om in actie te komen.
Einde afval status realiseren
Om dit mogelijk te maken heeft Calduran Kalkzandsteen contact gezocht met recyclingbedrijf GP Groot. De specificaties van het hergebruikgranulaat van kalkzandsteen waren snel genoeg opgesteld en het aanbod van bouwers die graag circulaire kalkzandsteen geleverd wilden krijgen, was er.
Het circulaire proces voor kalkzandsteen producten kon beginnen. Helaas zat er nog een kink in de kabel. De huidige regelgeving stond het hergebruik van kalkzandsteenpuin voor de productie van nieuwe producten niet toe. Dit omdat sloopmateriaal nog werd gezien als afvalmateriaal. In de basis is afval niet geschikt om nieuwe producten van te maken.
Juridisch erkend
Om het juridisch toch mogelijk te maken zocht VNK, de brancheorganisatie van de kalkzandsteen producenten, contact met BRBS Recycling. Vanuit de ervaring die BRBS en GP Groot al hadden opgedaan met betongranulaat, leek dit traject makkelijk te realiseren. Echter bleek dit minder eenvoudig, wegens bepaalde regelingen. Uiteindelijk werd er in overleg met de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) gestart met enkele pilotprojecten om ervaring op te doen. Daarbij zijn inname protocollen en benodigde productdocumenten opgesteld. Daardoor kon GP Groot met de nodige kwaliteitscontroles aantonen dat de materiaalstromen aan de benodigde eisen op het gebied van samenstelling en mogelijke verontreinigingen voldeed. Met dit gebroken puin kon Calduran Caldubo elementen produceren voor enkele circulaire bouwprojecten.
Na deze pilotprojecten kregen ook De Fumo (RUD Friesland) en RUD Drenthe voldoende vertrouwen in het traject en is uiteindelijk ingestemd met de gehele procedure van inzameling tot verwerking. Hiermee wordt de “einde afval status” verkregen en mag kalkzandsteen granulaat, gemaakt van slooppuin, gezien worden als een officiële secundaire grondstof. Hiermee is de weg vrijgemaakt om kalkzandsteen op grotere schaal te gaan hergebruiken.
Toekomstbestendigheid circulariteit
Om het gehele traject van hergebruik succesvol te maken, is circulaire sloop van gebouwen vereist. Hierbij dient het kalkzandsteen puin apart ingezameld te worden, vrij van vervuilingen met andere materialen zoals isolatie, dakbedekking, ijzer enz. Daarna kan GP Groot het puin breken tot een granulaat. Met dit secundaire materiaal kan Calduran Caldubo elementen produceren. Om deze circulaire kalkzandsteen zoveel mogelijk toe te passen, is het een vereiste dat projectontwikkelaars en architecten circulariteit in de uitvraag van nieuwbouw meenemen. De ambities hiervoor zijn inmiddels gezet door ondertekening van diverse convenanten voor de nieuwe projectontwikkelingsgebieden waar circulair en toekomstbestendig bouwen een grote rol speelt.