Actueel / Nieuws

Grote raampartijen smeekte om buitenzonwering in moderne villa

Branded content - Een ultramoderne nieuwbouwvilla, strak wit pleisterwerk en grote raampartijen: alles om comfortabel te kunnen wonen. Zo dachten ook de eigenaars van deze woning in Keerbergen (BE) toen ze er zeven jaar geleden introkken. Helaas moesten ze al snel op zoek naar de juiste ingreep om het op warme dagen binnenshuis toch aangenaam fris te houden. Binnen genieten ze dan wel van veel daglicht, maar pal op de zuidkant vangen de grote ramen helaas ook de volle zon én de warmte die daarmee gepaard gaat.

Aan doekzonwering dachten de eigenaars wel al bij de bouw van hun woning, maar uiteindelijk lieten ze zich dat afraden uit schrik voor een povere windbestendigheid bij de grote oppervlakken. Het zonwerend glas zou de zon wel voldoende weren, werd hen voorgehouden. Ze overwogen enkele alternatieven, maar botsten telkens op de nadelen ervan. “Een binnengordijn met reflecterende laag biedt geen oplossing omdat de warmte al binnen komt door het glas. Zonwerende folie op het glas houdt ook in de winter de zonnewarmte buiten.” Een terrasoverkapping met lamellendak zou dan weer te veel licht wegnemen… en zo kwamen de eigenaars vorig jaar uiteindelijk toch terug bij doekzonwering uit.

Perfecte match met ‘minimal windows’
“Enige probleem,” herinnert installateur Luc Boonen zich, “waren de smalle raamprofielen van de minimal windows. Met amper 2 cm zichtbaar raamprofiel, waren de klassieke Fixscreens (met zijgeleiders van 3,5 cm breed) in dit geval geen optie geweest. De ‘Fixscreen Minimal’ kwam hier dus als geroepen, want daarmee komt in ieder geval geen aluminium zichtbaar voor het glas na de installatie van de zijgeleiders. Met de doekkast en zijgeleiders in dezelfde kleur structuurlak afgewerkt, dankzij de schroefloze geleiders en een kleinere onderlat, valt de voorgemonteerde doekzonwering zelfs amper nog op. Voor na-installatie op strakke woningen met ‘minimal windows’ is dit dan ook het gat in de markt, met een minimale impact op de woning en de architectuur. Zeker voor grote ramen, aangezien je met een kleinere doekkast toch die grotere oppervlakken kan coveren.” Nog een voordeel: de diepte van de zijgeleiders en de doekkast is er zo op voorzien dat er nadien ook nog een vliegenraam tussen gemonteerd kan worden. In tegenstelling tot de vorige generatie Fixscreens, beschik je zo ook over insectenwering met de screens opgetrokken.

Aangename binnentemperatuur en zicht naar buiten
Van zodra de zon nu op het raam schijnt, laten de eigenaars de doekzonwering neer. En daarmee blijft het er zelfs op hete zomerdagen aangenaam in huis. “Om dan nog maar te zwijgen van het grote voordeel dat het zicht naar buiten blijft behouden”, besluiten ze.