Nederland moet zich de crisis uit investeren. De behoefte aan betaalbare, duurzame en comfortabele woningen is groot. Meer dan 300.000 woningen komen we tekort en de werkvoorraad is onvoldoende om dat tekort in de komende jaren in te lopen. De bouw van betaalbare woningen in duurzame woongebieden is daar bij uitstek het middel voor en biedt bovendien de kans belangrijke maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Dat staat in een brief van de Woningbouwcoalitie aan de leden van het Kabinet en de leden van de Tweede en Eerste Kamer.
De crisis uit investeren met toekomstbestendige woningbouw!
Ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid
De brief is mede opgesteld en ondertekend door de BNA. BNA-voorzitter Francesco Veenstra, één van de ondertekenaars, hierover: ‘Vanuit de architectenbranche hebben we vooral aandacht gevraagd voor ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid. We zijn dan ook blij dat de woningcoalitie de investeringsimpuls in de woningbouw tevens wil benutten om een grote en vernieuwende kwaliteitsslag te maken. Daaraan kunnen architectenbureaus naar mijn mening een waardevolle bijdrage leveren. De kracht van verbeelding en onze positie vóóraan de keten zijn immers essentieel om mensen enthousiast te maken voor toekomstige bouwplannen met kwaliteit.’
Naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving
Nieuwe woonwijken en gebieden moeten werkelijk toekomstbestendig worden, door slimme, duurzame gebiedsontwikkeling met ruimtelijke kwaliteit en innovatie in de woningbouw. De coalitie wil niet alleen bestaande gebieden herontwikkelen (‘nieuw voor oud’), maar ook nieuwe gebieden tot ontwikkeling brengen die energieneutraliteit als uitgangspunt hebben, waar de bereikbaarheid met hoogwaardig OV en de fiets optimaal is geregeld, die klimaatadaptief, natuurinclusief en zo veel mogelijk circulair worden ontwikkeld.
Impuls voor onze economie en woon- en leefklimaat
De publiek-private Woningbouwalliantie wil met het Rijk de handen ineenslaan en de woningbouw benutten om de Nederlandse economie en ons woon- en leefklimaat een forse impuls te geven. De Woningbouwalliantie bepleit om samen met het Rijk een krachtig investeringspakket in stelling te brengen, waarmee de productie naar 90.000 woningen per jaar wordt opgevoerd, ook als onverhoopt de marktvraag in de komende jaren terugvalt. Daarmee sluiten de ondertekenaars aan op de verklaring ‘Samen doorbouwen aan Nederland’ en de brief ‘Staat van de woningmarkt 2020’ van de Minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.