De Standaard Taakbeschrijving (STB) bestaat sinds 2005 en wordt door architecten, ingenieurs en opdrachtgevers gebruikt om taken in onderlinge samenhang te specificeren. In 2014 heeft de laatste update van de STB plaatsgevonden. Inmiddels is er veel veranderd. Architecten “Bimmen”, verrichten duurzaamheidstaken en zien onder invloed van digitalisering een verschuiving van taken naar de voorkant van het proces (voorwaartse integratie). Andere aanleidingen om de STB onder de loep te nemen zijn de wens om de STB te vereenvoudigen, de op handen zijnde Wet Kwaliteitsborging Bouw (Wkb), de Safety Culture Ladder (SCL) en het begrip esthetische begeleiding.
De DNR-STB wordt vernieuwd
BNA en NLingenieurs hebben de handen ineen geslagen om een STB van deze tijd te maken. De ambitie is een gebruiksvriendelijke STB. Een online tool die opdrachtgever helpt te bepalen wat zijn doelen zijn en welke beslissingen hij/zij per fase wil nemen en ontwerp- en adviesbureaus helpt te bepalen wat zij daarvoor moeten doen en welke informatieproducten zij daarvoor moeten leveren. De nieuwe STB genereert op basis van een aantal basis projectgegevens een passende voorselectie van taken die daarna nog getweakt kunnen worden en maakt de input-outputrelaties van taken van de verschillende ontwerpende disciplines zichtbaar. De bruikbaarheid van de STB wordt verder vergroot door een naadloze samenwerking met nieuwe instrumenten als de ILS Configurator.
Stand van zaken
Inmiddels heeft de Kerngroep STB, met leden van BNA en NLingenieurs, een visie op de update ontwikkeld. Deze visie geeft weer wat de aanleiding is van de vernieuwing, welke functionaliteiten de nieuwe STB zou moeten bezitten en welke relaties er zijn met andere initiatieven. De visie ligt momenteel ter inzage bij de verschillende beleidsadviescommissies van de BNA en NL ingenieurs. Een werkgroep is bijna klaar met het opstellen van een lijst van BIM-taken die in de STB thuis horen. Binnenkort start een tweede werkgroep, die de implicaties van de Wkb op de takenpakketten van ontwerp- en adviesbureaus in beeld gaat brengen. Daarmee zal fase 1 van de update zijn afgerond. De bedoeling is om in het nieuwe jaar te starten met fase 2: het omwerken van de volledige STB naar een nieuwe, vereenvoudigde, digitaal ondersteunde systematiek.
Meedenken?
Daarvoor hebben we veel handen en vooral hersens nodig! Zo kunnen we nog versterking gebruiken voor de Werkgroep Wkb. Wil je meedenken over de nieuwe STB of feedback leveren op tussentijdse resultaten? Stuur dan een mail aan BNA beleidsmedewerker Jurriaan de Bruijn (jdebruijn@bna.nl).