De impact van ziekteverzuim
Wanneer een medewerker zich ziekmeldt, heeft dat direct invloed op de bedrijfscontinuïteit. Door de afwezigheid van een medewerker loop je het risico op deze gevolgen:
- Projectvertragingen: Een ziekmelding kan leiden tot stagnatie in het werk, wat de deadlines in gevaar brengt.
- Verhoogde werkdruk: Collega’s kunnen extra taken op zich moeten nemen, wat kan leiden tot stress en overbelasting.
- Klantrelaties: Vertragingen kunnen ontevredenheid bij klanten veroorzaken, wat kan resulteren in reputatieschade.
- Financiële gevolgen: De kosten van loondoorbetaling tijdens ziekte, uitbesteed werk en mogelijke verliezen door vertragingen kunnen snel oplopen.
Wat te doen bij ziekteverzuim
Het is daarom van belang dat architectenbureaus proactief aan de slag gaan met verzuimpreventie. Dit begint met een goede werkcultuur waarin medewerkers zich ondersteund voelen en waar open communicatie over gezondheid en welzijn gestimuleerd wordt. Regelmatige evaluaties van de werkdruk en het welzijn van de medewerkers kunnen helpen om problemen vroegtijdig op te pikken.
Toch kan het voorkomen dat een medewerker ziek uitvalt. Een duidelijk verzuimprotocol helpt om het verzuim gestructureerd aan te organiseren. Leg bijvoorbeeld vast hoe medewerkers zich moeten ziekmelden, wat hun rechten en plichten zijn en beschrijf een eventueel re-integratietraject. Zo kun je onduidelijkheid voorkomen en verwachtingen managen, arbeidsgeschillen en extra financiële lasten voorkomen.
Benieuwd naar welke stappen je moet nemen wanneer een medewerker ziek wordt? Bekijk het stappenplan.
Een Verzuimverzekering
Met een verzuimverzekering dek je de kosten. Een verzekeraar kan ook aanvullende diensten bieden, zoals, ondersteuning bij re-integratie of arbodienstverlening. Zo ben je gedekt voor de financiële risico's en help je bij het herstel van de medewerkers.
Veel architectenbureaus hebben al een verzuimverzekering, maar het is essentieel om te controleren of deze verzekering nog steeds aansluit bij de huidige bedrijfsvoering. Veranderingen binnen het bedrijf, zoals uitbreiding of wijzigingen in personeel, kunnen betekenen dat een bestaande verzekering niet meer voldoende dekking biedt.
Inzicht Krijgen met de Verzuimscan van Aon
Om een goed beeld te krijgen van de verzuimsituatie en te bepalen of de huidige verzekering nog voldoende dekking biedt, kun je gebruikmaken van de verzuimscan van Aon. Deze scan helpt je bij het in kaart brengen van de verzuimrisico's en geeft inzicht in de benodigde stappen. Ben je goed verzekerd, of heb je behoefte aan aanvullende maatregelen? Sluit de reguliere verzuimverzekering het best bij de situatie of is de MKB verzuim-ontzorgverzekering een betere optie? Met de verzuimscan ben je beter voorbereid op de uitdagingen van ziekteverzuim.
Wees goed voorbereid op verzuim
Ziekteverzuim vormt een serieus risico voor architectenbureaus. Door bewust te zijn van de gevolgen en proactief te handelen, kun je de impact van verzuim beperken. Zorg ervoor dat het verzuimbeleid en verzekeringen in lijn zijn met de huidige situatie van het bureau, zodat jouw bureau klaar is om de uitdagingen van ziekteverzuim effectief aan te pakken.