Extra salarisverhoging per 1 januari 2023

De BNA en de vakbonden hebben afgesproken om collectief tot een extra loonontwikkeling van 3,25% te komen in de huidige cao. Eerder was al afgesproken dat per 1 januari 2023 het salaris van alle medewerkers verhoogd wordt een vaste verhoging van 0,75%, wat neerkomt op € 29,- bruto voor 40 uur per week. Op de website van de SFA wordt dit verder toegelicht en is ook de nieuwe salaristabel per 1 januari a.s. weergegeven.

Vorige week hebben alle BNA-leden met werknemers over het onderhandelingsakkoord hun mening kunnen geven. De meeste architectenbureaus ondersteunden het akkoord, al zijn er ook zorgen over de conjuncturele ontwikkeling en kostenstijgingen bij de bureaus. Na een algemeen–verbindendverklaring door het ministerie van SZW zal deze verhoging voor alle Nederlandse architectenbureaus gelden.

De loonstijgingen in de huidige cao voor architectenbureaus waren afgesproken in de eerste helft van 2021, een andere wereld zonder oorlog in Oekraïne of hoge inflatie. De huidige cao loopt 28 februari 2023 af, de onderhandelingen voor een volgende cao starten binnenkort. Cao-partijen BNA, FNV, CNV en De Unie willen gezien de hoge inflatie niet wachten tot die onderhandelingen. Cao-partijen hebben daarom per 1 januari 2023 een aanvullende salarisverhoging afgesproken en bij SZW aangemeld.