Het architectenbureau van de toekomst

We kijken terug op een mooie bijeenkomst 'Het architectenbureau van de toekomst', bij de zeer inspirerende locatie van de Coberco Melkhal in Enschede 29 september 2023. Op uitnodiging van BNA Lokaal Netwerk Oosting voerden zo’n 30 deelnemers, van 20 verschillende bureaus uit Oost Nederland, waardevolle gesprekken en zijn er mooie verbindingen gelegd.

In een veranderende markt en een beroepspraktijk in permanente transitie, blijft het wellicht koffiedik kijken hoe de toekomst van het architectenbureau eruit zal zien. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan kunnen we de uitdagingen wel beter benoemen. Wat betekent de veranderende rol van de architect voor mijn personeel en mijn opdrachten? Welke risico’s zien we en welke kansen ontstaan hieruit? En hoe maken we jonge mensen enthousiast voor ons mooie vak?

Theorie en praktijk verbinden

Marina Bos-de Vos, universitair docent Strategisch Ontwerp voor Ecosysteeminnovatie bij de Faculteit Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft, nam de deelnemers tijdens de sessie mee in haar onderzoeken die ze de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Het is haar missie is om de kennis van waardecreatie, waardevastlegging, bedrijfsmodellering en rolidentiteiten in multi-stakeholderprojecten verder te vergroten. Hiermee faciliteert ze studenten en professionals om bij te dragen aan ecosysteeminnovaties. Marina integreert de theoretische inzichten die haar onderzoek voortbrengt in praktische hulpmiddelen en richtlijnen. Lees meer

Na een korte toelichting op het nieuwe bestuur van de BNA werd gestart met een rondgang langs alle aanwezigen. Hoe het gaat met het bureau en wat de verwachtingen zijn van deze sessie, hoe zien jij de toekomst. Onderwerpen als de veranderende rol en positie van de architect kwamen aan de orde. Het verschuiven van de werkzaamheden en de positie in projecten. Er waren zeer diverse bureaus in de zaal, van grote tot kleine bureaus en van diverse portefeuilles tot specifieke markten.

Systeemveranderingen

Bij ‘de toekomstige rol van de architect’ is onderzocht welke toegevoegde waarde de architect vervult in het ontwerpproces. De resultaten waren de basis voor een inspirerende lezing waarin zij inging op de waarden van architectenbureaus, maar ook hoe strategisch ontwerp kan helpen impulsen te geven aan grotere systeemveranderingen. Hoe ziet zij de ontwikkelingen? Welke thema’s gaan ons vakgebied bepalen? Op welke wijze kunnen we de meerwaarde van onze kennis en onze creativiteit verduidelijken in een steeds complexer proces? En wat kunnen wij hiervan gebruiken voor ons eigen toekomstbeeld? Welke rol kan de architect aannemen? Op interactieve en informele wijze werden deze vragen verkent

De deelnemers gingen hierna onder leiding van Marina in op de waardecreatie die de bureaus nu leveren, maar ook zouden kunnen leveren. Veel aspecten die werden genoemd werden ook herkend door anderen, waarmee het belang van het collectief, als netwerk voor kennisdeling, werd gedeeld door de groep. Waar ga ik voor staan? Blijf bij je talenten. En samenwerken helpt je breder te oriënteren.

Geen transitie zonder een creatieve geest

Als creatieve professionals bedrijfsmatig bewustere keuzes gaan maken, bouwen ze een sterkere positie op. Dit was een van de conclusies uit het onderzoek dat Marina Bos-de Vos op de TU Delft uitvoerde naar de waarden binnen de business modellen van de architect. Creatieve oplossingen, gebruiksvriendelijke ontwerpen en duurzame gebouwen maken een nóg grotere positieve impact als een bureau een goed beeld heeft van zijn specifieke toegevoegde waarde.

Als afsluiting liet Marina kort de tool zien die bureaus zelf kunnen inzetten om intern of met partners in te gaan op welke collectieve waarde van belang zijn. BNA Lokaal Netwerk Oosting gaat een vervolg op deze sessie vormgeven voor begin volgend jaar.

?feature=shared