Actueel / Nieuws

Inspirerende ontwerpen bieden kansen voor het buitengebied

Onder de titel ‘BINNEN HET BUITENGEBIED’ organiseerde het BNA Lokaal Netwerk Oosting twee uitdagende sessies voor architecten, landschappers, stedenbouwkundigen en diverse stakeholders van de gebouwde omgeving om nieuwe inzichten te creëren voor het buitengebied. Met tien ingebrachte ontwerpideeën werden op 26 januari kansen voor de (her)inrichting van het buitengebied in Oost Nederland verkend. De ontwerpen werden van commentaar voorzien door Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en de experts Peter Boelhouwer (hoogleraar ‘Housing Systems’ TU Delft) en Henk Stadens (architect-partner De Zwarte Hond).

In de eerste sessie op 24 november werd de basis voor de ontwerpen gelegd. Diverse presentaties op de thema’s wonen, natuur en stedelijke inrichting werkten als startpunt voor mooie discussies. Als snel ontstond de vraag: wat bedoelen we eigenlijk met ‘buitengebied’. Bij de een is dit de buitenruimte van de gebouwde omgeving in de stad, de ander denkt hierbij aan landelijk gebied met landbouw en onze natuurgebieden. De grote woningbouwopgave maakt dat gemeenten moeten nadenken over nieuwe uitbreidingsgebieden. Tegelijkertijd is er een sterke ruimtevraag voor energie-opwek en dient zich een transitie aan in de landbouw. De verschillende belangen vanuit wonen, werken, energie en recreatie moeten met elkaar in balans kunnen worden gebracht. Met de ingebrachte ontwerpen zijn hiervoor veel nieuwe duurzame, toekomstbestendige ideeën ontstaan.

Meerwaarde
Een aantal ontwerpen hadden eenzelfde rode lijn. Met respect voor de cultuur, het oorspronkelijke landschap en behoud van natuur werden prachtige ideeën gepitched. Sommige benadrukte de noodzaak van schaalverkleining in een lokale gemeenschap. Andere ideeën gingen juist uit van een grootschaligere oplossingsrichting. Waterbeheer en bodemkwaliteit werden vaak genoemd als uitgangspunt. De complexiteit en de schaal van de opgave vraagt hoe dan ook om een integrale benadering en programmatische concepten. Het combineren van voedselbossen, eigen energieopwekking en wonen kwam in verschillende ontwerpen sterk naar voren. Sociale aspecten werden hierbij als voorwaardelijk benoemd. Maar ook het benutten van locaties langs snelwegen, of wonen bovenop reeds bestaande distributie ‘dozen’ bieden mogelijkheden voor nieuwe concepten. Hierbij wordt wonen en werken op één plek geconcentreerd en kunnen de natuurgebieden ontlast worden.

‘Francesco Veenstra: Door je meer kwetsbaar op te stellen, ontstaat een groter begrip. Het zal helpen bij de moeilijke opgaven waar we op alle schaalniveaus voor staan.’’

Reader
Alle ontwerpen worden gebundeld in een reader. Hierin worden de reflecties van de Rijksbouwmeester en de experts op de opgave, de resultaten, de kansen en de risico’s opgenomen. Samen met de sfeerfoto’s van de sessies en een toelichting van de ontwerpers op hun ideeën ontstaat hiermee een inspiratiedocument voor de integrale opgaven in het buitengebied en de uitwerking van toekomstige plannen.

Kennisdeling
Het BNA Lokaal Netwerk Oosting richt zich op het organiseren van events met diverse thema’s binnen de complexe opgave van de gebouwde omgeving. Door het netwerk samen te brengen met andere disciplines wordt denkkracht georganiseerd die breed ingezet kan worden. Door het verbinden wordt integraal denken gestimuleerd en eerder in het proces naar integrale oplossingen gekeken. Met het afsluiten van ‘Binnen het buitengebied” ontstaat er weer ruimte voor een nieuw project of event. Heb jij een goed idee, laat het de organisatie dan weten via oosting@lokaal.bna.nl