De jaarlijkse COP26-klimaatconferentie van de VN zal voor het eerst de broeikasgasemissies van gebouwen aan de orde stellen op een dag gewijd aan de gebouwde omgeving. Tijdens een deelsessie op de BNA Architectendag spreken architectenbureaus over hun rol bij klimaatneutraal ontwerpen en bouwen naar aanleiding van het kersverse Carbon Based Design onderzoeksrapport.
Klimaatconferentie VN buigt zich over broeikasgasemissies gebouwen
Klimaatneutraal bouwen
Alexander Pastoors, beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek hierover: “De gebouwde omgeving is een grote bron van broeikasgassen. Dat stelt de hele ontwerp en bouwketen voor de vraag hoe we de toekomst op een ‘klimaatneutrale’ manier gaan bouwen. Bijvoorbeeld door het gebruik van meer biobased bouwmaterialen die voor lange tijd CO2 opslaan en daarmee onttrekken aan de atmosfeer.”
Bijna Energie Neutrale Gebouwen
Zelfs als alle toekomstige woningen volgens de huidige afspraken (Bijna Energie Neutraal Gebouw BENG, en 4% emissiereductie in de industrie) gebouwd worden, zal het CO2-budget voor de bouw (bij een 1,5 graad opwarming scenario) in 2026 op zijn. Het aandeel van de bouwsector in de globale CO2-uitstoot wordt geschat op 38%. Hierbij is alle energie die een gebouw verbruikt tijdens de levensduur en de energie die de bouw en de productie en transport van de bouwmaterialen heeft gekost inbegrepen.
Nul op de Meter Woningen
Het ontwerpen van zogenaamde Nul op de Meter Woningen (NOM Woningen) waarbij het netto energieverbruik tot nul wordt gereduceerd, is inmiddels in veel landen al de norm. Maar dit betreft alleen de energie in de gebruiksfase van een gebouw, terwijl de bouw en product ie van de bouwmaterialen ook een grote impact hebben op het milieu door onder andere CO2-uitstoot, wat nog vaak buiten beschouwing wordt gelaten.
Architecten en carbon-based design
Tijdens één van de deelsessies van de BNA Architectendag gaan architectenbureaus met elkaar in gesprek over de CO2-kringloop en welke rol architecten en de bredere bouwsector daarin spelen. Door inzicht te krijgen in het bouwproces en welke onderdelen daarvan de meeste impact hebben op de totale uitstoot, kunnen we onze ontwerp- en ontwikkelstrategie daarop aanpassen met als doel een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, of idealiter zelfs CO2-opslag, te realiseren.