Kostenstijgingen architectenbureaus vragen om dialoog met opdrachtgevers

Architectenbureaus worden momenteel geconfronteerd met sterk stijgende kosten en medewerkers die om compensatie vragen. De stijging van de energie-, huur-, en servicekosten voor bureaus zijn groot. Maar ook de licentiekosten van softwarepakketten schieten de lucht in. Zonder deze teken- en ontwerppakketten kan een architect niet werken.

Bureaus geven aan een deel van deze kostenstijging te moeten doorbelasten aan hun klanten. Zij hebben regelmatig vaste tariefafspraken over projecten die vaak een lange looptijd hebben, soms zelfs van enkele jaren. "Als kosten zo de pan uitrijzen als nu, is het echt noodzakelijk dat architecten dit kunnen doorberekenen in hun honoraria. We horen dan ook dat steeds meer bureaus standaard een indexatie opnemen in hun contracten. We hopen en verwachten dat dat in goed overleg gebeurt. We hebben hiermee positieve ervaringen opgedaan met opdrachtgevers in de coronatijd." aldus BNA-directeur Fred Schoorl.

Hierbij komt dat er een nieuwe cao-ronde voor de deur staat waarbij er een loonstijging te verwachten is. De cao Architectenbureaus loopt in maart 2023 af, maar BNA bureaus zijn in gesprek over en worden deze week via een cao-enquête gevraagd naar de mogelijkheid dat bonden en werkgevers binnen de huidige cao al tot een aanvullende loonstijging komen.

Om deze kostenstijgingen op een faire manier te verdelen heeft de BNA eerder dit jaar samen met een groot aantal bouwketenpartners en de ministers De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de intentieverklaring 'Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden' ondertekend. Hierin zijn de uitgangspunten vastgelegd hoe om te gaan met de kostenstijgingen in de bouw. Het doel is om de risico’s te verkleinen, de schade te beperken en bouwproductie op gang te houden. Dit op een manier die past voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever.

De BNA adviseert haar leden om hun opdrachtgevers hiervoor tijdig te waarschuwen en hierover in gesprek te gaan. Wij vragen opdrachtgevers om samen met de opdrachtnemer tot een redelijke en billijke oplossing te komen, en coulance te tonen waar het de effecten van de onvoorziene prijsstijgingen betreft.