Minister de Jonge heeft de invoering van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) uitgesteld tot 1 juli 2023. De minister geeft aan dat er meer tijd nodig is om te testen en te oefenen met de systemen. Als BNA kunnen wij dit onderschrijven. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet, het centrale loket voor het raadplegen van locatiespecifieke informatie en het aanvragen van vergunningen, is op dit moment nog niet zover dat het effectief bruikbaar is voor architecten.
Wkb uitgesteld, deze proefprojecten bereiden je voor!
Met het uitstel verandert er niets aan de inhoud van de nieuwe wetten. Dit betekent nog steeds dat er veel gaat veranderen in het proces van ontwerpen en bouwen. Het uitstel is dus een uitgelezen kans om je als bureau nog eens goed te verdiepen in de nieuwe situatie.
Wat ga je straks doen in welke fase, hoe verloopt een samenwerking met een kwaliteitsborger en welke kansen biedt de invoering van Wkb voor mijn onderneming? Om als branche kennis en ervaring op te doen met het werken met de WKB voordat deze daadwerkelijk in werking treedt, heeft de BNA met behulp van financiering door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het project SAAK-UP opgezet. SAAK-UP staat voor Samenwerking Architecten, Aannemers en Kwaliteitsborgers bij Unieke Projecten. In het SAAK-UP project hebben 13 bij de BNA aangesloten architectenbureaus de kans gekregen om samen met een kwaliteitsborger een woningbouwproject in gevolgklasse 1 volgens de WKB uit te voeren.
Uit de proefprojecten is gebleken dat het speelveld van de architect inderdaad gaat veranderen met de invoering van de WKB. Hoe de rol en activiteiten van de architect veranderen is afhankelijk van het type opdrachtgever; particulier of ontwikkelende bouwer.
In de rapportage WKB, die exclusief voor leden beschikbaar is, zijn de conclusies uit de proefprojecten te lezen. Meer dan alleen de directe resultaten, bevat het rapport handvatten om te bepalen wat je als architectenbureau kunt doen om je meerwaarde voor de opdrachtgever in Wkb-trajecten te vergroten.
Heb je kennis genomen van de SAAK-UP rapportage, ga dan vooral zelf aan de slag met de Wkb in jouw eigen projecten en deel je ervaringen. Door nu al te oefenen zijn we straks als branche goed voorbereid!