De LEVEL(S)-methode voor duurzaam bouwen van de Europese Commissie is ontwikkeld als gemeenschappelijke methodologie voor het beoordelen van duurzaamheid in gebouwen.
LEVEL(S): Europese methode voor beoordelen duurzaamheid gebouwen
De Europese Commissie is in 2015 begonnen met het kader voor LEVEL(S). Vervolgens is uitgebreide feedback verzameld van meer dan 80 projecten, verspreid over 21 EU-lidstaten, die de indicatoren tussen 2017 en 2019 testten. Architecten, ontwerpers, ingenieurs en impactmeters namen hieraan deel.
Het LEVEL(S)-framework sluit aan bij het BNA programma dat architectenbureaus en hun bouwpartners ondersteunt om CO2-reductie en minder grondstoffengebruik te maken tot belangrijke uitgangspunten in het ontwerp.
Bestaande regelgeving
Nederland kent nationale duurzame bouwregelgeving met BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en MPG (Milieuprestatie Gebouwen). Deze is gericht op specifieke aspecten van duurzaamheid zoals energie-efficiëntie en milieuprestaties.
Duurzaamheidslabels als WELL, BREEAM en de Circularity Index voor gezondheid en welzijn van gebruikers of de mate waarin de materialen en de energie die in een gebouw worden gebruikt, kunnen worden hergebruikt of gerecycled en kunnen worden gebruikt als aanvulling op deze nationale bouwregelgeving.
In het algemeen biedt de LEVEL(S)-methode voor duurzaam bouwen van de Europese Commissie een bredere benadering voor de beoordeling van duurzaamheid van gebouwen dan de nationale bouwregelgeving in Nederland.
‘“Een van de unieke aspecten van Level(s) is dat het het belang erkent van verantwoording via gegevens vanaf het begin van een project en dat het vergelijkingen van verwachtingen en resultaten mogelijk maakt”. ’
zegt Judit Kimpian, voorzitter Milieu en Duurzame Architectuur bij de Architects Council of Europe (ACE).
Bij ACE zien we Level(s) echt als een baanbrekend programma dat naar onze mening alle beleidsimpulsen met betrekking tot de duurzame gebouwde omgeving zou moeten ondersteunen. We hebben zo'n uitgebreid kader absoluut nodig om ontwerpers in staat te stellen een beter evenwicht te vinden tussen deze vaak tegenstrijdige kwaliteits- en prestatieprikkels gedurende de levensduur van een gebouw.
Peter Andreas Sattrup, senior adviseur van de Deense Raad van Architecten, heeft de testfase van LEVEL(S) op de voet gevolgd. "Level(s) kan professionals in de bouw helpen begrijpen hoe hun beslissingen diepgaande gevolgen hebben voor het beheer van hulpbronnen en de kwaliteit van het milieu, terwijl de economie in het oog wordt gehouden en de architectonische kwaliteit wordt ontwikkeld"