Oproep: denk jij mee over de slimme stad van morgen?

Technologisering en digitalisering veranderen met een ongekende snelheid en impact de manier waarop we leven en de steden en dorpen waarin we leven. Daarbij ligt de focus vaak op techniek, maar hoe veranderen de stedenbouw, de landschapsinrichting en de architectuur als gevolg van deze nieuwe industriële revolutie? Hoe ontwerpen we leefbare 'smart' cities? Hoe moeten bestuurders, ontwerpers, inrichters en beheerders, hier mee aan de slag? En welke tools hebben we hiervoor nodig?

City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’
In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ gaan (gemeentelijke) overheden, het bedrijfsleven en belangenverenigingen, waaronder ook de BNSP, de NVTL en de BNA, op zoek naar antwoorden op deze vragen. Samen ontwikkelen, toetsen en implementeren we de tools die nodig zijn om de ontwerpprincipes voor de slimme stad in de praktijk toe te passen en daarmee de stad van morgen vorm te geven. Dit zijn de ontwerpprincipes:
- We willen een duurzame en democratische stad (zoals bedoeld in Sustainable Development Goal 11).
- Daarin ontwerpen we alles als een democratisch slim netwerk.
- We ontwerpen flexibiliteit.
- En we ontwerpen betekenisvol.

Voor elk van deze ontwerpprincipes worden binnen deze City Deal ten minste drie tools ontwikkeld: 12 totaal.

Deelnemen aan het ontwerpkwaliteitsteam?

Om ervoor te zorgen dat deze ontwerpprincipes straks goed geborgd zijn in de tools, zijn de BNSP, de NVTL en de BNA gezamenlijk op zoek naar leden die zich willen verdiepen in het beter gebruik van data voor het vormgeven aan de betere duurzame stad. Die voor zichzelf en achterban van de drie beroepsorganisaties mee willen denken over de ontwikkeling van tools die belangrijk zijn in het kader van deze Smart City deal. Je neemt plaats in een ontwerpkwaliteitsteam dat gevraagd en ongevraagd advies geeft over de tooling die wordt ontwikkeld. Je denkt mee over de ruimtelijke weerslag en helpt de City Deal partners de ontwerpprincipes voor ogen te houden.

Deelnemen in de ontwikkeling van tools?

In de City Deal richten de deelnemende partijen zich op het aanpassen of nieuw opstellen van processen die gebruikt worden bij het ontwerpen, inrichten, beheren en besturen van regio’s, steden en dorpen. De samenwerkende partijen spannen zich in om ten minste 12 nieuwe tools te ontwikkelen die passen bij deze processen, om deze vervolgens te toetsen en te borgen. Iedere partij werkt mee aan de ontwikkeling van tenminste 2 tools. We zoeken hier BNA bureaus of bureaumedewerkers van BNA bureaus die zich onbezoldigd in willen spannen in een werkgroep een tool uit te ontwikkelen ter hand te nemen. Het gaat met de tools nadrukkelijk om het nieuw ontwikkelen van een duurzamer en beter ontwerpproces.

Wat levert het op?

Je komt in contact met reële opgaven in de stad waar gemeenten, andere overheden en onderzoekers samen werken aan het organiseren van slim en verantwoord gebruik van data. Het staat ook vrij een eigen toepasbare tool te ontwerpen als aanvulling op de tools waar al aan gewerkt wordt. De functie is onbezoldigd.

Wat vraagt het aan tijd?

Het ontwerpkwaliteitsteam gaat op 1 januari 2021 van start en begeleidt de City Deal partners tot eind 2022. In deze periode komt het team elke 4 maanden samen voor een intervisie-sessie waarbij de diverse tools tegen het licht aan worden gehouden. Als je meedoet aan de ontwikkeling van de tools is de tijdsinzet afhankelijk van de werkgroep.

Meedoen?

Wil jij als BNA-lid meedenken over de slimme stad van morgen? Voorop lopen in wat digitalisering betekent voor onze leefomgeving? Stuur dan voor 15 januari 2021 een mail met een beknopte motivatie en je contactgegevens onder vermelding van City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ naar Manon Mastik om je aan te melden.

Manon Mastik