De uitspraak van de Raad van State vanwege de ‘Porthos’-zaak is een klap voor de bouw. Het schrappen van de generieke bouwvrijstelling voor stikstofdepositie – het zogenaamde ‘geitenpaadje’- leidt tot vertraging en onzekerheid. Dat zijn geen goede signalen, en zeker voor de burger, de bouw en de architectenbranche geen goed nieuws, aldus de BNA.
Stikstofuitspraak Raad van State vereist nieuwe oplossingen!
Fred Schoorl, directeur BNA: ‘Het is de kroniek van een aangekondigde tegenslag, maar die voelen we hier wel. Dit gaat consequenties hebben. Terwijl we allemaal voelen dat we in tijden van economische tegenspoed de grote problemen moeten aanpakken, inclusief stikstof. We komen daarbij als land in een Catch 22: ook projecten juist bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan komen stil te liggen’, aldus Schoorl. ‘Zeker de woningbouw zal een gevoelige klap krijgen, zolang het stikstofdossier een doos van Pandora blijft. Dat is een probleem voor meer dan woningzoekenden alleen. Hier moet het kabinet écht ingrijpen‘.
De BNA roept de politiek op tot verstandige, praktische oplossingen om het tij te keren. Tegelijkertijd roept de BNA op om met elkaar aan slimme, nieuwe oplossingen te werken, om juist klimaatverandering en woningnood aan te pakken. ‘Het is nu meer dan nodig om je niet te verliezen in juristerij, maar om met visie, slimheid en praktische zin de problemen op te lossen. Welke scenario’s zijn er voor ‘anders bouwen’? Moet er nu versneld aandacht naar binnenstedelijk bouwen, met strategieën als verdichten in buurten, optoppen, herbestemmen, etc.? Kan daar versneld ingezet worden op uitvoeringskracht op lokaal niveau, waar het nu ontbreekt?’.
De BNA verwacht dat de Nederlandse traditie van ruimtelijk ontwikkelen met visie en verbeelding en praktische zin kan helpen. De ontwerpers zijn graag deel van de oplossing. ‘Laten we hopen dat deze forse tegenslag andere dingen mogelijk maakt. De urgentie neemt dagelijks alleen maar toe.’