Toon de waarde van architectuur

Architecten spelen een belangrijke rol om maatschappelijke opgaven, zoals klimaatverandering, sociale tweedeling en de energietransitie het hoofd te bieden. Door nieuwe toekomstbeelden, producten, diensten dragen zij bij aan bredere doelstellingen ten aanzien van gezondheid, welzijn en welvaart. Dat blijkt uit het rapport ‘Value of Architects’ van de Universiteit van Reading, waaraan de BNA meewerkte. Het rapport, dat is opgesteld in opdracht van de Architects Council of Europe (ACE) doet aanbevelingen aan zowel architecten als beleidsmakers, opdrachtgevers, het sectorale middenveld, universiteiten en academies.

Rol van onderzoek
Door goed impactonderzoek te doen, kunnen architectenbureaus - groot én klein - hun rol tonen bij het oplossen van de belangrijkste maatschappelijke opgaven van onze tijd. Dit kunnen zij doen door te laten zien hoe ruimtelijke kwaliteit bij de ontwikkeling van gebouwen, gebieden, dorpen, steden en het platteland bijdraagt ​​aan de relevante economische, sociale, culturele en milieuaspecten van duurzaamheid.

Waarde van architectuur

Bureaus kunnen profiteren van gericht onderzoek en nieuwe technologie om hun tastbare en immateriële impact goed vast te leggen. Grote en kleine bureaus gebruiken verschillende methoden om de waarde van hun werk te tonen. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe zij sociale interactie aanmoedigen, gezondheid en welzijn bevorderen, een duurzame levensstijl mogelijk maken, het verbruik van energie en hulpbronnen verminderen en de biodiversiteit vergroten. De architect leidt hierbij steeds vaker een multidisciplinair team van goed op elkaar ingespeelde mensen, aangevuld met externe experts en nauw samenwerkend met leveranciers en opdrachtgevers.

Meerdere voordelen

Inzicht in deze verschillende soorten impact is essentieel om als architect de positie van ‘trusted advisor’ van opdrachtgevers goed te blijven vervullen en de businesscase om te investeren in goed ontwerp te versterken. Betrouwbare gegevens kunnen opdrachtgevers immers helpen om bij gemeenten of financiers aan te geven waarom en hoe een ​​bepaald bouwproject kan doorgaan. Een cultuur van kennisdeling en samenwerking binnen projectteams heeft daarnaast nog meer voordelen, zoals sterkere teams, ‘branding’, ‘thought leadership’, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het behouden en aantrekken van goed personeel.

Value cases

De BNA stelt sinds jaar en dag digitale witboeken samen, in samenwerking met haar leden. Zo staan er witboeken met circulaire en aardbevingsbestendige voorbeeldprojecten op BNA.nl. Ambitie is om samen met geïnteresseerde leden en hun opdrachtgevers value cases te maken van hun ‘beste gebouwen’: voorbeeldprojecten waarbij concrete bewijsvoering van de geclaimde waarden leidend is. Of dat nou vastgoedwaarde of ecologische waarde is, identiteitswaarde of gemeenschapswaarde, toekomstwaarde of simpelweg ‘waar voor je geld’, uitgesproken door de opdrachtgever of gebruiker. Voorjaar 2021 hopen we de eerste value cases wereldkundig te maken. Wellicht hebben we dan ook een betere – idealiter Nederlandse – naam gevonden voor ‘value cases’. Heb je een suggestie, dan horen we die graag: bna@bna.nl