Actueel / Nieuws

Van Rotring pen naar IFC

Gastblog Floor Arons, architect en partner Arons en Gelauff architecten - De afgelopen decennia heeft de informatie overdracht in de bouw een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ik begon ooit mijn eerste baantje in 1991 met inktpennen op calque. Vijf jaar later leerde ik autocad 12. Tegenwoordig werken we aan compleet data gedreven modellen. In het bureau hebben we geen tekenaars, maar modelleurs die alle gebouw elementen in 3D opbouwen en deze van informatie voorzien die op vele manieren filterbaar is in excel, in overzichten, op 2D output enz.

In 2010 kochten we midden in de crisis van onze laatste centen een paar REVIT licenties. Alleen bouwers wilden nog ontwikkelen en die wilden kosten besparen door BIM te omarmen. We werden meteen verliefd op de mogelijkheden die dit bood. Bouwen werd een stuk leuker! Aannemers werden blij van de duidelijke modellen die we maakten en er ontstonden hele nieuwe samenwerkingsvormen, die zodra de crisis optrok werden uitgebouwd en bestendigd. Als bewijs hiervan wonnen we met het hele Bouwteam van het project Pontsteiger in 2018 de internationale Open BIMaward voor de manier van samenwerken tussen alle adviseurs en onderaannemers.

Ondertussen gaan de ontwikkelingen door en maken we binnen het bureau eigen stukken software om processen in ontwerpen en uitvoering beter op elkaar aan te laten sluiten. Ook proberen we betere data te generen aan de voorkant van het proces. Zo hebben we het zelftellende model ontwikkeld, dat gedurende het ontwerpproces informatie vanuit SketchUp naar Excel exporteert. Hierdoor kunnen we onze opdrachtgevers heel snel inzicht verschaffen over woningaantallen, GO’s, BVO’s, de vormfactor, percentage open-dicht van de gevel etc. Een koppeling met kostencalculatie software is de volgende stap. Ook werken we met bouwfysisch adviseurs samen om ook hun informatie in de modellen te integreren. Aan de achterkant van het proces zetten we onze modellen in om betere Beheer en Ondehoudsplannen te maken.

We hebben gemerkt dat ons eigen werkproces ook eigenlijk een ontwerpopgave is die we constant kunnen upgraden en verbeteren. Doel is het werk beter, leuker en sneller te kunnen doen. Met 22 vrouw/man loont het zeer de moeite hierin te investeren.

Een veelgehoorde vraag is: ‘van wie is het model?’ Binnen een goede samenwerking is dat eigenlijk een vraag die nooit beantwoord hoeft te worden omdat alle leden er evenveel baat bij hebben en input leveren. Maar uiteindelijk moet het model naar de mensen die gebouwen in eigendom hebben.

De toekomst? Als meer partijen als zoals bijvoorbeeld ontwikkelaars en overheden gaan inzien dat kennis over BIM hen enorm gaat helpen zal de 2D tekening meer en meer verdwijnen en de communicatie in 3D gaan. In de ontwerpfase gaat rekenkracht ons straks helpen om de beste oplossingen te vinden voor complexe vragen. Daglicht, energie, oriëntatie, windhinder en geluid zullen meer en meer in ontwerpmodellen gecheckt worden. Daarnaast gaat het model wellicht zelf processen aansturen als AI wordt geïntegreerd. Straks gebeurt de toets op bouwregelgeving deels geautomatiseerd. Wat wel blijft: Eerst de bouwkunde, dan de modellen, want een 3D pakket weet niets van waterdichting, stelruimtes, lagenmaat etc. etc.