Actueel / Nieuws

Veiligheidsladder: waarom, voor wie en hoe?

Sinds 1 januari 2022 worden architecten door opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend verplicht om te voldoen aan de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) trede 2. In 2024 zal dit opgeschaald worden naar trede 3. Dit is van belang omdat de bouw een relatief gevaarlijke werkketen is en veiligheid daarom hoog op de agenda staat. Deze aanpassing heeft ook gevolgen voor architectenbureaus, niet alleen op de bouwplaats maar ook op de werkvloer

Om bureaus hierbij te ondersteunen en het zo eenvoudig mogelijk te houden, heeft de BNA in samenwerking met vijf koplopende BNA-leden: de Architekten Cie., KCAP, Kraaijvanger Architects, OZ architects en ZJA een interpretatiedocument geschreven. Dit interpretatiedocument zal de komende maanden op haalbaarheid worden getest door de twee auditors, Kiwa en Aboma als certificerende instellingen.

Waarom een Veiligheidsladder?
De Veiligheidsladder is een instrument om een gezonde veiligheidscultuur in de bouwketen te bevorderen. De invoering komt voort uit afspraken die door een aantal grote opdrachtgevers gemaakt zijn over een optimaal veiligheidsbewustzijn in de bouw. De Veiligheidsladder kent vijf verschillende treden, die elk in grotere mate moeten zorgen voor een veilige werkomgeving voor iedereen. Gebruik van de Veiligheidsladder is vanaf 1 januari 2022 verplicht gesteld door opdrachtgevers.

‘Het geeft ons veel houvast op de verschillende vlakken, van ontwerp, bouw en bureau. Annemiek Bleumink, Paul de Ruiter Architects’

Niet alle architectenbureaus hoeven zich te certificeren. Er zijn drie verschillende soorten bewijs mogelijk: certificering, audits light en een self assessment. Deze worden bepaald door de contractwaarde en impact die een gebouw heeft, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Het door de bureaus ontwikkelde interpretatiedocument is ontwikkeld voor de zwaarste manier van bewijslast: certificering van het bureau.

Vrijstelling bureaus tot 5 fte
Bedrijven tot 5 fte en projecten met een contractwaarde van onder de 100.000 euro zijn vrijgesteld van bewijsvoering. Hiervoor heeft de BNA actief gepleit. De Veiligheidsladder is vooral relevant bij grotere projecten.

Het interpretatiedocument voor architectenbureaus: niet leuker, wel makkelijker
De veiligheidsladder heeft als doel het veiliger maken van de bouwketen en om ongevallen met grote gevolgen te voorkomen tijdens bouwperiodes. De veiligheidsladder was primair gericht op directe veiligheid op de bouwplaats. Maar als architect ben je natuurlijk niet elke dag op de bouwplaats en helpt een veiligheidshelm op je bureau niet als veiligheidsmaatregel. Daarom heeft de BNA samen met vijf koplopende architectenbureaus: de Architekten Cie., KCAP, Kraaijvanger Architects, OZ architects en ZJA een NEN Veiligheidsladder interpretatiedocument gemaakt dat de veiligheidscultuur op architectenbureaus helpt te verbeteren. In overleg met deze kopgroep is aangegeven hoe je als bureau het beste kunt voldoen aan de eisen, maar ook hoe we deze nieuwe regelgeving kunnen benutten om ervoor te zorgen dat het echt behulpzaam en haalbaar is voor bureaus om mee te werken!

‘“Ons voorwerk maakt licht werk voor de collega-architectenbureaus.” Frank Segaar, de Architekten Cie’

Webinar: hoe certificeer ik mijn bureau?
Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend verplichten hun ketenpartners in de bouw het veiligheidsbewustzijn en hun veiligheidscultuur te verbeteren. Dit veiligheidsbewustzijn moeten ook architectenbureaus groter dan 5fte aantonen die voor deze opdrachtgevers willen werken door zich te laten certificeren. Deze certificeringseisen worden steeds vaker als eis in aanbestedingen opgenomen.

Korting op certificeringsaudits

Het interpretatiedocument is nog niet definitief, omdat er de komende tijd nog proefaudits worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het document volledig klopt. De BNA heeft naast een samenwerking me de vijf koplopers ook voordeelregelingen afgesproken met twee partijen, die de audits uitvoeren: Kiwa en Aboma. Zij zullen proefaudits uitvoeren en zo de juiste expertise ontwikkelen voor de audits bij architectenbureaus. Hierdoor zullen de audits goed en professioneel worden uitgevoerd.