De tweede bijeenkomst van De Rotterdamse Cirkel in Het Nieuwe Instituut op 19 april ging over toekomstbestendige woningbouw met de uitdagingen van nu. Bouwen doe je voor de lange termijn, maar welke keuzes maak je nu, in een tijd waarin er een grote behoefte is aan meer woningen maar ook met stijgende hypotheekrentes, stikstofregels, inflatie, schaarser wordende grondstoffen en een veranderend klimaat, om aan de huidige maar ook toekomstige behoeftes van de woonconsument te voldoen.
Dat de woningontwikkeling anders moet, daar is men het wel over eens. Er moet geïnnoveerd worden. Het moet allemaal beter, betaalbaarder en duurzamer. Maar wat is daarin de rol van de architect? En van de ontwikkelaar? En hoever kijken we daarin vooruit?
In de thema-avond ‘Het Nieuwe Ontwikkelen’ kregen de deelnemers onder leiding van moderator Mats Bartels een kijkje in hoe het anders kan vanuit het perspectief van zowel een ontwikkelende bouwer Pim van Meer Redert als een ontwikkelende architect Boris Zeisser. Maakt de ontwikkelaar andere keuzes dan de architect als het gaat om toekomstbestendigheid, kwaliteit, winst?
De eerste spreker Pim van Meer Redert, hoofd digitaal ontwikkelen en produceren bij VORM besloot, na zeven jaar gewerkt te hebben als architect, de andere kant van de tafel te bekijken en zelf te gaan ontwikkelen. Tijdens zijn werk als architect maakte hij mee dat ontwikkelaars niet altijd de juiste vragen stelden, waardoor het resultaat anders was dan bedoeld. Ontwikkelaar en architect begrijpen elkaar niet altijd, waardoor het proces langer duurt dan voorzien en soms ontwerpen onhaalbaar zijn doordat er niet gestuurd wordt op juiste parameters. Hier wilde hij verandering in aanbrengen door BIM als middel te gebruiken om de vraag vanuit de ontwikkelaar scherp te krijgen zodat de architect hiermee gericht aan de slag kan. En dat is gelukt.
Zijn passie is werken met data en integraal ontwerpen om zo ketenintegratie mogelijk te maken. Hij vertaalt nu de visie van een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland, VORM, naar contracten, processen en een 3D werkmethodiek. Hij probeert de werkwijze van al zijn collega’s, van conceptontwikkelaars tot CEO, van tender tot beheer en onderhoud, te verbeteren door middel van datavisualisatie en 3D-dossiervorming, zowel intern als extern.
Om deze visie tot leven te brengen, ontwikkelde hij een abstract ruimtemodel genaamd MiniBIM, dat objectieve antwoorden geeft op de vragen van ontwikkelaars én de positie van de architect versterkt. Nu deelt hij MiniBIM met woningcorporaties, beleggers en concurrenten om de hele keten te 3D-digitaliseren voor een beter proces en een prachtiger resultaat voor iedereen. Hij riep alle aanwezige architecten op 3D- digitalisering niet als bedreiging te zien, juist actief te omarmen en vooral kennis te delen.
De tweede spreker Boris Zeisser, Founding partner van Natrufied Architecture studeerde architectuur aan de University of Illinois in Chicago en de Technische Universiteit in Delft, alwaar hij in 1995 afstudeerde met een eervolle vermelding. Na vijf jaar ervaring te hebben opgedaan onder de vleugels van het buro van Erick van Egeraat, richtte hij in 2001 het buro 24H-architecture op samen met Maartje Lammers. In 2015 kreeg dit een vervolg met zijn huidige buro Natrufied-architecture dat hij samen met Anja Verdonk runt. Boris richt zich al ruim 20 jaar vooral op natuur geïnspireerde ontwerpen, zowel qua vormgeving, materialisatie als energie in woningbouw, scholenbouw als leisure in binnen en buitenland met een focus op houtbouw. Boris lichtte aan de hand van het project Mooijburg toe hoe zijn bureau een aantal (deels) geautomatiseerde houtbouwprojecten in Amsterdam ontwikkelt en realiseert. Voor de gevelbekleding heeft hij samen met zijn partner Anja Verdonk bewust gekozen voor Shou Sugi Ban, hoewel dit een veelvoud kostte van het alternatief. Het ontwerp- en ontwikkelproces bestaat uit een aaneenschakeling van keuzen en het zoeken van een balans tussen architectonische kwaliteit en kosten. Natrufied Architecture koos hier voor beeldkwaliteit en tactiliteit boven een hogere projectopbrengst. Een gedurfde keuze die niet voor elke ontwikkeling mogelijk is, maar die in dit project de kwaliteit maakt.
Beide sprekers hebben duidelijk de interesse van de circa 60 architecten, ontwikkelaars en gemeentemedewerkers in de zaal. Deze stelden kritische vragen over de samenwerking tussen architect en ontwikkelaar en wilden alles weten over CLT waardoor er een mooie wisselwerking op gang kwam tussen de sprekers en het publiek en tussen de sprekers onderling. Tijdens de borrel ging het gesprek verder zijn er weer veel contacten opgedaan voor de toekomst.
Oproep voor deelnemers en input voor programma Rotterdamse Cirkel
Heb jij suggesties voor een leuk en interessant Rotterdams event of een goede spreker die jij graag terug zou zien op een volgend event? Geef deze input door aan De Rotterdamse Cirkel via: rotterdamsecirkel@lokaal.bna.nl.