We moeten anders gaan denken over de wijze waarop we ontwerpen en bouwen, over onze gezondheid, onze omgeving en de natuur. Een nieuw waardesysteem creÃĢren, waarbij we mensen betrekken en beroeren. Een structuur bouwen op een eerlijk verhaal, waarbij ambacht en ambitie in elkaars verlengde liggen. Ãn als branche oplossingen aandragen die nu, morgen en overmorgen bijdragen aan de circulaire economie. Hoe? Dat toont âThe Exploded View Beyond Buildingâ tijdens Dutch Design Week.
De architect als gids en verbinder
De weg naar de circulaire economie is niet geplaveid en wordt gekenmerkt door constante veranderingen. Hij wordt beïnvloed door opdrachtgevers, een maatschappij die in beweging is en grote huisvestingsopgaven. Zelfs al lijkt de route uitgestippeld, dan nog is de vraag: welke routekaart en welk reisgezelschap neem je mee? Een architect is namelijk meer dan een gids, hij/zij oefent het vak uit van de verbinding. De architect brengt de connectie tot stand tussen stedelijke opgaven, verbeelding en techniek en creÃĢert sociale cohesie. Dat vergt investeringen in jezelf, in je vak, in kennis en in elkaar. De opgaven die er nu liggen zijn namelijk te groot voor ÊÊn expertise, de hele keten moet betrokken worden om met een krachtig allesomvattend verhaal mensen aan te spreken. Zodat zij bereid zijn de omslag te maken en ons waardesysteem te herdefiniÃĢren.
Focus op universele waarden
Te vaak steken we als branche nu op ÊÊn thema in. We hebben het over houtbouw, modulair bouwen en/of het beperken van CO2-emissies. Belangrijke issues voor architecten en bouwers, maar door op dit abstractieniveau te communiceren ontstaat ook vervreemding. Terwijl de insteek eigenlijk moet zijn: hoe willen we dat onze kinderen en kleinkinderen leven? Willen we zorgen voor een gezonde natuur en leefomgeving? Door vragen anders te stellen, gaan we anders denken.
Dat is niet per definitie een nieuwe manier van denken, we verschuiven alleen de focus naar essentiÃĢle universele waarden die de basis vormen voor een gezonde maatschappij die verankerd is in een stevig fundament.
Storytelling en vormgeving
Verbeelding door storytelling en vormgeving is de eerste beweging van de hink-stap-sprong die we moeten nemen. Dat doen we bijvoorbeeld door in Eindhoven te laten zien wat er vandaag en morgen beschikbaar is aan circulaire biobased bouwmaterialen. In een living lab met een expo-installatie op schaal 1:1 waar bezoekers worden meegenomen langs verschillende themaâs en verhaallijnen. Een installatie die uitnodigt tot verkenning van de wereld(en) die elkaar beïnvloeden. En die de aanzet vormt tot het nemen van de volgende stap: anders ontwerpen en bouwen binnen de kaders van de regelgeving. Want dat is het doel. The Exploded View Beyond Buildingâ spreekt tot de verbeelding, maar mag geen circulair experiment of minitopia zijn. Het dient als vertrekpunt van de learning cycle die via het Bouwbesluit leidt tot opschaling, gezonde steden en ketens die met elkaar verbonden worden zodat we samen de cirkel kunnen sluiten.
Meer informatie
Dit artikel is o.b.v. interview met Kirsti Pol en Lucas de Man dat later zal verschijnen.
The Exploded View Beyond Building staat van 16 t/m 24 oktober 2021 op de Dutch Design Week in Eindhoven. Daarna wordt de installatie afgebroken en opnieuw opgebouwd op de Floriade Expo in Almere. Daar is iedereen van 14 april t/m 9 2022 oktober welkom.

Lucas de Man (The Exploded View, Director New Heroes & Biobased Creations)
Foto: Anne Harbers

Kirsti Pol (Buro Kade, BNA Netwerk Circular Architecture, The New Block)
Foto: Ron Eskens/ Soow Pictures