BNA en Madaster: circulair ontwerpen stimuleren via materialenpaspoort

De BNA gaat een samenwerking aan met Madaster, het kadaster van materialen. Aangesloten architecten kunnen hierdoor op een laagdrempelige manier kennismaken met materialenpaspoorten en de werking van het Madaster-platform. Meer inzicht in de toegepaste materialen en producten in gebouwen vergemakkelijkt hergebruik en biedt meer ruimte om circulair te kunnen ontwerpen.

Circulair ontwerpen
Architecten - BNA-architecten voorop - kijken behalve naar de architectuur en kwaliteit van een gebouw, ook steeds vaker naar de impact van dat gebouw op haar omgeving. Circulair bouwen en ontwerpen is hard op weg de nieuwe norm te worden, zeker gezien de grote uitdagingen die voor ons liggen op het gebied van klimaat, energie en grondstoffen. De BNA wil als architectenbranche circulair ontwerpen en bouwen een stap verder brengen, onder meer via het BNA Netwerk Circulair Architecture en via een witboek dat inmiddels al tientallen voorbeeldprojecten telt.

Michael Bol, Architect – Stadmaker – CEO bij Buro Kade:

‘‘Niet goed ontworpen is nooit duurzaam! Om te komen tot een goed en waardevast ontwerp is het digitaal vastleggen van constructies en materialen voor ons buro een voorwaarde.’’

Materialenpaspoort
Registratie en documentatie van de toegepaste materialen en producten in een gebouw is essentieel om circulair te kunnen ontwerpen. Het voorkomt dat materialen verdwijnen in de anonimiteit en als afval eindigen. Op het online Madaster-platform worden deze geregistreerde gegevens veilig opgeslagen, slim verrijkt, eenvoudig gedeeld en beheerd. Het platform genereert een materialenpaspoort voor een gebouw of portfolio van gebouwen. De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort maakt het mogelijk om bestaande bouwelementen hoogwaardig te hergebruiken en losmaakbaar te ontwerpen. Voor een lange levensduur.

Partnership

Het BNA-partnership met Madaster biedt leden de mogelijkheid om via een Enterprise Licentie laagdrempelig kennis te maken met Madaster. BNA-Architecten kunnen zo direct aan de slag met materialenpaspoorten en informatie uit het Madaster-platform aanwenden om circulair te ontwerpen.