Actueel / Nieuws

Brandwerendheid in de gevel: waar moet rekening mee gehouden worden in het ontwerp?

Branded content - Brand is de nachtmerrie van iedere woning- of gebouweigenaar. In Nederland ontstaan er jaarlijks zo’n 40.000 branden. Cruciaal dus om al in de ontwerpfase van een project stil te staan bij de regels van brand voor gebouwen.

Reynaers Aluminium beschikt over veel expertise op dit gebied en heeft specialisten in dienst die ondersteunen bij het maken van keuzes voor de beste brandwerende gevel. Zo hielpen zij mee bij het ontwikkelen van een brandwerend stolpraam met ventilatierooster en brachten advies uit voor het maken van de juiste systeemkeuze voor Fenix I in Rotterdam en De groene toren in Eindhoven. Zij weten als geen ander regelgeving vorm te geven in een maakbare oplossing die past in de visie van de architect.

Brandwerendheid en regelgeving

De eisen en regels rondom brandwerendheid zijn in Nederland vastgelegd in het BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving). Deze regelgeving stelt specifieke voorschriften per type gebouw. De brandveiligheidsnormen voor een jaren '30 woning verschillen bijvoorbeeld aanzienlijk van die voor een vrijstaand huis of een kantoorpand.

Welke gevelsystemen voldoen hieraan? De normen vereisen doorgaans 30 of 60 minuten WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag). En er komt nog meer bij kijken op gebied van vlamdichtheid, warmtestraling en temperatuur. Reynaers Aluminium, biedt een uitgebreid assortiment gecertificeerde brandwerende aluminium systemen aan.

Veiligheid voorop
Als brand zich minder snel verspreidt, blijven de vluchtroutes langer bruikbaar. Maar hoe weet je of systemen voldoen aan de eisen? Daarvoor test Reynaers Aluminium haar systemen in samenwerking met erkende testcentra. Op deze manier kunnen we de betrouwbaarheid en effectiviteit waarborgen. Benieuwd hoe zo’n brandwerendheidstest verloopt? Bekijk de video

Whitepaper over het belang van een brandwerende gevel
Keer op keer blijkt brandwerendheid ingewikkelde materie die veel vragen oproept. Daarom ontwikkelde Reynaers Aluminium speciaal voor architecten een whitepaper over de verschillende aspecten van brandwerendheid en inzichten in de toepassingsmogelijkheden van brandwerende systemen. Met als doel je te ondersteunen in de complexe wereld rondom brandveilige aluminium gevels.

Brandwerende systemen in de praktijk

Beperkt brandwerendheid jouw ontwerpvrijheid? Er zijn voorbeelden genoeg die bewijzen dat dit niet zo hoeft te zijn. Aluminium heeft een smeltpunt van rond de 700 graden en draagt niet direct bij aan de brandvoortplanting. In combinatie met het juiste glas en beslag is het mogelijk om een aluminium kozijn met kleine aanpassingen toch brandwerend uit te voeren.

Zo is een MasterLine 8 stolpraam met een ventilatierooster toegepast in het project NDW 21 te Nijmegen, SlimLine 38 in Fenix I in Rotterdam en ConceptSystem 77 in De groene toren in Eindhoven. Naast veiligheid, dragen de aluminium systemen ook bij aan het esthetische en functionele ontwerp van gebouwen.

Advies op maat voor jouw project
Wil je meer weten over de brandwerende mogelijkheden voor aluminium ramen, deuren of gevels of advies nodig? De Projectadviseurs van Reynaers Aluminium staan voor je klaar. Neem contact op met Bart Hellings, Mark van Rosmalen of Menno Hamers, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.