Actueel / Nieuws

Elsebeth te Kiefte en Nadia Pepels over deelname 'Ruimte voor water' ontwerpuitdaging

Elsebeth te Kiefte van TKA atelier en Nadia Pepels van studio NadiaNena vertellen over hun projectoplossing ‘De Slootjes van Aalderinkshoek’ die zij ontwikkeld hebben tijdens hun deelname aan de 'Ruimte voor water' ontwerpuitdaging georganiseerd door BNA Lokaal Netwerk Oosting. Deze ontwerpoplossing is een stappenplan voor de integrale, duurzame transformatie van de naoorlogse woonwijk. Door een verschuiving in gebruik van het private en publieke domein, kunnen ze een nieuw groenblauw netwerk zichtbaar in het straatbeeld introduceren.

In dit vraaggesprek vertellen de architecten over hun deelname aan de ontwerpuitdaging waar ruimtelijke ontwerpers, waterdeskundigen en het bedrijfsleven in Nederland geprikkeld werden om de urgente klimaatveranderingen, en in het bijzonder de wateropgaves, in de toekomst anders te benaderen en optimaler te benutten voor het verbeteren van de (leef)omgevingskwaliteit.

Kunnen jullie je kort voorstellen?

Wij zijn Elsebeth te Kiefte van TKA atelier en Nadia Pepels van studio NadiaNena, beide architecten te Rotterdam. TKA atelier is het Zero Waste Department van te kiefte architecten en richt zich met name op revitalisatie, transformatie en circulair bouwen. NadiaNena onderzoekt en ontwerpt aan nieuwe perspectieven op beoogde stedelijke ontwikkelingen, en maakt middels handtekeningen onzichtbare lagen zichtbaar.

Ons werk komt samen in het publieke domein; we ontwerpen de omgeving als een ecosysteem waar ruimte is voor een samensmelting tussen fysieke, sociale en natuurlijke lagen. De juiste balans creëert een duurzaam leefklimaat.

Hoe kan het watervraagstuk een startpunt worden voor een integrale aanpak?

Het probleem is niet te veel water, maar een omgeving die water niet toe laat. Met onze kijk op transformatie kunnen wij werken aan de duurzame toekomst voor de naoorlogse woonwijk vanuit een waardering voor bestaande structuren.

Wat maakt deelname aan deze ontwerpuitdaging nou zo bijzonder?

Middels workshops werden we in de gelegenheid gesteld om samen te werken met verschillende disciplines: van landschapsarchitecten, het waterschap, tot aan de woningcorporatie en verkeersdeskundigen.

Kunnen jullie in het kort jullie plan toelichten?

‘De Slootjes van..’ is een ontwerpstrategie voor de integrale, duurzame transformatie van de monotone naoorlogse woonwijk naar een divers en veerkrachtig leefklimaat voor mens, plant en dier. Rondom het thema water hebben wij 6 soorten interventies opgesteld, die door de schaalniveaus heen bewegen: van een waternetwerk op stedenbouwkundig niveau tot lokaal programma tot een architectonische schil voor de woningen. Wij hebben de interventies gekoppeld aan waardebepalingen en stakeholders gedefinieerd. Door het maken van slootjes als waterberging, krijg je een zelfregulerend systeem met een gezonde bodem waar zowel waterschap, de gemeente, woonverzekeraars en met name de bewoners bij gebaat zijn..

Wat hopen jullie dat er gebeurt met jullie plannen?

Door te denken in netwerken, kan de ontwerpstrategie toegepast worden op een variërend gebied. Hiermee wordt het mogelijk om op- en af te schalen. Je kunt zo groot of klein denken als je wilt, en op iedere plek kunnen de interventies op andere manieren worden vorm gegeven. Wij zijn bezig met het opstellen van een pilot project in de wijk Aalderinkshoek waarbij we de verschillende waardes in het klein bij elkaar laten komen. Zolang alle 6 de interventies worden meegenomen in het ontwerp, kan een waardevolle transformatie ontstaan. Daarvoor gaan we ook graag het gesprek aan met de wijkbewoners en andere betrokkenen.

De geplande bijeenkomst op donderdag 18 november is gecanceld.

.

Lees meer over de Ruimte voor water ontwerp uitdaging van BNA Lokaal Netwerk Oosting: