Minister De Jonge houdt niet vast aan 1 juli 2022 als invoeringsdatum voor de Omgevingswet. Reden hiervoor is het belang dat dienstverlening aan mensen en bedrijven niet in het geding komt en gebiedsontwikkeling niet belemmerd wordt. Aangezien de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen een onderdeel is van de Omgevingswet, schuift de Wkb mee naar de nieuw te bepalen datum.
Omgevingswet en Wkb opnieuw uitgesteld wegens ict-problemen
De komende weken zal worden bezien of de invoeringsdatum 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 wordt om de Omgevingswet en Wkb inwerking te laten treden. Als dit duidelijk is zal het ontwerp Koninklijk Besluit (KB) met daarin de nieuwe datum worden aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
Op dit moment wordt zowel met de Omgevingswet als de Wkb flink geoefend middels proefprojecten en werkplaatsen. De ict-problemen zitten vooral aan de zijde van de medeoverheden die nog geregeld problemen ervaren in de communicatie tussen de lokaal gebruikte software en het landelijke platform (DSO) waarop burgers en bedrijven kunnen checken of zij met een initiatief vergunningsplichtig zijn en vergunningsaanvragen kunnen indienen.
De BNA begeleidt op dit moment een vijftiental Wkb-proefprojecten en zal een rapportage hierover dit voorjaar afronden. In april gaat de BNA de ervaringen uit de Wkb-proefprojecten delen middels regionale bijeenkomsten. Uitstel van de invoeringsdatum betekent vooral meer tijd voor architecten, adviseurs en bouwers om zich voor te bereiden op de stelselwijziging die de Omgevingswet en Wkb voor hen betekent.