De mondiale klimaatverandering maakt dat we in toenemende mate met wateroverlast, hitte en droogte te maken krijgt en daar ook op zal moeten reageren. Water gaat een andere betekenis krijgen en een belangrijke rol spelen in onze leefomgeving. Met deze ontwerpuitdaging gaat BNA Lokaal Netwerk Oosting en ArchitectuurCentrum Twente, samen met een aantal regionale partners, multidisciplinaire teams uitdagen om met inspirerende, ruimtelijke concepten te komen die hierop anticiperen.
Ruimte voor water - Inspirerende ruimtelijke concepten gezocht!
Medio december wordt tijdens de 'resultaatpraat' van het Twents Klimaatsymposium, het integraal ontwerpend onderzoek “Ruimte voor water“ gelanceerd. De uitdaging richt zich op ruimtelijke ontwerpers, waterschappers, studenten en experts. Concrete opgaven in Twente, met elk z’n eigen uitdaging. De nadruk ligt op de stedenbouwkundige en landschappelijke schaal, waarin wordt gezocht naar een aanpak om wateropgaves in de toekomst te benutten bij het verbeteren van onze (leef)omgevingskwaliteit vormen hierbij de vraagstukken. De resultaten van het onderzoek moeten vooral inspireren en het publieke debat aanzwengelen. Een daadwerkelijke uitvoering is geen doel op zich. Het ontwerpend onderzoek bestaat uit een aantal fases. Deelnemers melden zich aan en krijgen de mogelijkheid in de eerste ronde hun ideeën aan een jury te pitchen. Deze jury beoordeelt de meest briljante en kansrijke ideeën die vervolgens verder worden uitgewerkt in de tweede ronde, de ontwerpateliers. Kwaliteit is daarbij niet afhankelijk van het aantal teams, inhoud is leidend.
Klik hier voor meer informatie over de locaties. (Medio december, tijdens de 'resultaatpraat' wordt nadere informatie bekend gemaakt over het inschrijven).
De resultaten worden in een plenaire bijeenkomst besproken, geëvalueerd en van commentaar voorzien door externe experts en stakeholders. Aan het einde van de uitdaging zijn er geen winnaars, maar wel een aantal kansrijke ontwerpen die aan een breed publiek getoond worden middels onze website, een reizende tentoonstelling en publieke debat-sessies. Dit uiteraard alleen als de maatregelen dit toelaten. Anders zal hier een alternatief voor worden gezocht.
Binnen “Ruimte voor water” werkt BNA Lokaal Netwerk Oosting samen met het ArchitectuurCentrum Twente, het Twents Waternet, Waterschap Vechtstromen, Stichting Pioneering en provincie Overijssel.