MVRDV is de laatste jaren sterk gegroeid. Tegelijkertijd hebben jullie de ambitie om de beste werkgever in de branche te worden. Is de training persoonlijk leiderschap een belangrijke schakel in het bereiken van deze ambitie?
“De training is absoluut een belangrijk onderdeel. Projectleiders zien als geen ander wat er leeft in de teams. Het helpt enorm als zij zich ervan bewust zijn dat hun verantwoordelijkheid verder gaat dan alleen de inhoudelijke projectleiding. Ze hebben een bepalende rol in de groepsdynamiek en de onderlinge relaties. Aan de andere kant is het heel fijn voor teamleden om zich te realiseren dat ze gezien worden, dat er naar hun zorgen geluisterd wordt en dat het mogelijk is om ambities waar te maken en te groeien. Via de projectleiders sijpelt de opgedane kennis door in de gehele organisatie. Het zorgt ervoor dat onze ambitie breed gedragen wordt.”
Waarom hebben jullie besloten de training door de BNA Academie in samenwerking met een extern bureau te laten verzorgen? Wat mist er aan jullie eigen, interne traject?
“Onze interne training leert projectleiders vooral praktische zaken. Hoe maak je een goede planning, hoe ga je om met projectcontracten en met het projectmanagementsysteem? Daarnaast wilden we ook de menselijke kant van projectleiding, de social skills, aandacht geven. Projectleiders inzicht geven in hun eigen aanpak, maar ook inzicht in groepsprocessen. Hoe zit je zelf in elkaar, hoe reageer je op bepaalde zaken, waar sla je op aan? Maar ook: hoe herken je bepaald gedrag in je team? Hoe zie je of iemand op het juiste spoor zit? Omdat we dit soort kennis niet zelf in huis hebben, zijn we met de BNA Academie in gesprek gegaan. De door ons gewenste training bestond nog niet. Met de BNA Academie en Remi van der Elzen van Bureau TIB hebben we deze ontwikkeld. Het fijne aan de BNA Academie is dat zij trainers hebben die het vakgebied goed kennen.”
Hoeveel projectleiders/medewerkers hebben de training inmiddels gevolgd?
“In de afgelopen drie jaar ongeveer tachtig tot negentig. We zijn voor corona begonnen. Tijdens de coronatijd hebben enkele groepen een online training gevolgd. Nu kunnen we de training gelukkig weer live geven. Alle nieuwe projectleiders, zowel mensen die van buitenaf bij ons binnenkomen als mensen die intern promotie maken, bieden we de training aan.”
De training betreft een tweedaags traject. Hoe zien die twee dagen er inhoudelijk uit?
“Geen enkele training is precies hetzelfde. Elke groep heeft een eigen dynamiek en daarop past Bureau TIB de training aan. Remi voelt die groepsdynamiek heel goed aan. De trainingen hebben gemeen dat de nadruk ligt op samen oefenen. Er zijn rollenspellen en een dagdeel schuift ook een trainingsacteur aan. Gaandeweg komt de benodigde theorie aan bod, onder andere over persoonlijk leiderschap, de DISC-persoonlijkheidsanalyse, zelfreflectie, feedback geven en ontvangen en omgaan met stressvolle situaties en weerstand. De twee trainingsdagen liggen enkele weken uit elkaar zodat je in de tussentijd met het geleerde kunt oefenen, zaken binnen je team kunt bespreken en uit kunt proberen. Deze ervaringen vormen waardevolle input voor de tweede dag.”
Hoe zou je het doel van de training omschrijven? Waar ligt de focus op? Welke resultaten willen jullie met de training bereiken?
“We willen projectleiders vooral bewust maken van hun rol als leider. Daar komt veel bij kijken. De een is een geboren leider, de ander past die rol wat minder natuurlijk. Dan is het fijn om een aantal tools aangereikt te krijgen. Het doel van de training ligt dus vooral op het vlak van de persoonlijke ontwikkeling. Voor ons als bureau is het daarnaast fijn dat we over de verschillende teams min of meer één lijn kunnen trekken. Iedereen heeft zijn of haar eigen manieren. Het is zonde als mensen steeds zelf het wiel moeten uitvinden. De gedeelde ervaring is erg belangrijk.”
‘Binnen het bureau is de training echt een bindende factor gebleken.’
Zien jullie al concrete resultaten van de training? Liggen de resultaten vooral op inhoudelijk of op persoonlijk vlak? Of gaan die samen?
“We zien de resultaten met name terug in de samenwerking in de teams. De projectleiders zijn eigenlijk unaniem enthousiast over de training en gaan er binnen hun teams meteen mee aan de slag. Eén projectleider had de week na de training met haar team een soort mini heidag georganiseerd. Door de tijdens de training geleerde DISC-persoonlijkheidsanalyse op haar team toe te passen, hebben de teamleden waardevolle inzichten gekregen en is men anders gaan samenwerken. Dat komt de kwaliteit en efficiency van de projecten ten goede, maar ook het werkplezier, de persoonlijke groei en het gevoel van trots. Het is mooi om te zien dat dit allemaal samenvalt.”
Zoeken projectleiders elkaar na de training meer op om ervaringen en kennis uit te wisselen?
“Zeker. Als ze ergens tegenaan lopen, vragen ze veel meer advies onderling. Het scheelt dat ze een gedeelde basis hebben en al tijdens de training ervaringen hebben uitgewisseld. Projectleiders zijn ook erg nieuwsgierig hoe de lessen uit de training in andere teams uitpakken. Het is natuurlijk niet zo dat we alles ineens heel anders zijn gaan doen. We blijven een architectenbureau en de focus ligt op het ontwerpen. Maar er is wel een ander soort bewustzijn zichtbaar. Projectleiders zien in dat ze naast de inhoudelijke rol ook verantwoordelijkheid dragen voor het team. Binnen het bureau is de training echt een bindende factor gebleken.”
Wat zou je kleinere bureaus adviseren op dit vlak?
“Ik snap dat je als kleiner bureau niet zomaar een dergelijk traject op poten kunt zetten, maar je kunt wel de krachten bundelen. Met vijf of tien bureaus kun je misschien een dag een trainer inhuren. De lessen uit de training zijn niet alleen van toepassing op grotere bureaus. Misschien gaat het bij kleinere bureaus iets minder over de aansturing van teams, maar meer over andere groepsdynamieken. Ook in de communicatie met opdrachtgevers of samenwerkingspartners biedt de training veel inzichten. Het is erg verhelderend als je patronen herkent in je eigen of andermans gedrag en daar ook passend op kunt reageren. Dat is bovendien niet alleen fijn in je werk, maar ook daarbuiten!”