Het eind van het jaar is in zicht. Daarom dit keer geen interview met een architect of medewerker van een bij de BNA aangesloten architectenbureau, maar een gesprek met onze eigen Programmamanager Anke Boonman. Hoe kijkt zij terug op het afgelopen jaar van de BNA Academie en wat zijn de vooruitzichten voor 2023?
Door Leon Sebregts
Na twee coronajaren kon de BNA Academie in 2022 haar trainingen en activiteiten weer live aanbieden. Een hele opluchting, lijkt me?
“Zeker. In onze, maar ook andere branches kwam leren en ontwikkelen min of meer tot stilstand. Om toch nog zoveel mogelijk mensen te bereiken, hebben we toen veel trainingen en webinars gratis aangeboden. Inmiddels zitten we qua bereik gelukkig weer op het niveau van voor corona.”
Heeft de manier van werken tijdens corona invloed op de werkwijze van de BNA Academie nu?
“Sinds corona is ons trainings- en activiteitenaanbod veel meer hybride geworden. De trainingen op locatie blijven de kern. Door sommige zaken online aan te bieden, kun je echter meer mensen bereiken. Het hangt ook af van het type training. Een dagdeel kennisoverdracht, bijvoorbeeld over wetgeving, kan prima online. Trainingen die gericht zijn op het opdoen van vaardigheden houden we het liefst op locatie. In sommige gevallen werkt de combinatie heel prettig. De training ‘honorarium berekenen’ gaven we voorheen volledig klassikaal. Het kennisgedeelte bieden we nu aan als webinar. Deelnemers starten met een trainingsdag op locatie, kijken vervolgens in hun eigen tijd de webinar en sluiten af met een live-trainingsdag. Op die manier wordt reistijd minder een obstakel en is de training voor meer mensen toegankelijk. Dankzij het maatwerk kan iedereen de voor hem of haar best passende variant kiezen.”
Onze ambitie is nog veel meer mensen passende kennis en vaardigheden aan te kunnen bieden.
Neemt plaats- en tijdonafhankelijk leren en ontwikkelen een steeds belangrijkere plek in?
“Die trend zien wij zeker. Het afgelopen jaar hebben we veel webinars ontwikkeld over onderwerpen met betrekking tot wetgeving en technologische ontwikkelingen. Die worden erg goed bekeken. Mensen willen graag kennis tot zich kunnen nemen op het moment dat zij die nodig hebben. De webinars kun je bekijken in je eigen tijd en in je eigen tempo.”
Zijn er nog meer ontwikkelingen die je het afgelopen jaar signaleerde?
“We zien duidelijk terug dat de arbeidsmarkt moeizamer wordt. Werkgevers willen hun medewerkers binden en boeien, terwijl werknemers interessant willen blijven voor werkgevers. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je je onderscheidt? Welk verhaal heb je als bureau te vertellen? Hoe bouw je een hecht team? Ondernemerschap wordt een steeds belangrijkere poot in ons aanbod. We bieden bijvoorbeeld maatwerkcoaching aan. Hierbij delen ervaren architecten/partners hun kennis met aankomende leidinggevenden of partners. Aan de werknemerskant is er een jonge generatie aan het ontstaan die werksfeer, cultuur, persoonlijke ontwikkeling en het belang van de maatschappij steeds belangrijker vindt. Deze generatie is mondiger en heeft een sterkte behoefte zich te (blijven) ontwikkelen.”
Wat is volgens jou de kracht van de BNA Academie?
“De kracht schuilt met name in de voelsprieten die we als BNA hebben in de praktijk. Continu passen we ons trainingsaanbod aan op de actualiteit en de positie van de architect. We zijn bovendien erg streng op de kwaliteit. We faciliteren geen commerciële verkooptrainingen, maar bieden alleen trainingen aan waaraan een gedegen lesplan ten grondslag ligt. Bovendien is iedere trainer bij ons didactisch geschoold. We werken samen met gerenommeerde kennisinstituten, zoals KERN, en steeds meer ook met aanpalende disciplines als landschapsarchitectuur en stedenbouw. In de praktijk is men gewend om samen te werken. Waarom zouden we dat op het vlak van opleiden niet doen? Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen. Onze trainingen krijgen zonder uitzondering een waardering boven de acht.”
Wat is de ambitie van de BNA Academie voor 2023?
“In 2022 hebben we ongeveer achthonderd tot duizend mensen bereikt met onze trainingen, webinars, roadshows en incompany trajecten. Onze ambitie is nog veel meer mensen passende kennis en vaardigheden aan te kunnen bieden. Dit gaan we doen door de online leeromgeving verder te professionaliseren, zodat deze gaat fungeren als een portaal richting kennis. Op één plek kun je straks alle kennis over een bepaald onderwerp terugvinden. Hier zijn in één oogopslag de relevante trainingen, webinars, activiteiten en netwerkbijeenkomsten van de BNA te vinden, maar ook links naar interessante artikelen en interviews. Gezien onze beperkte capaciteit wordt het een hele uitdaging de leeromgeving zo rijk en interactief mogelijk te maken, maar we gaan ons best doen. Stapje voor stapje en door slimme keuzes te maken. Mensen denken soms dat de BNA Academie een grote organisatie is, maar we zijn maar met z’n tweeën. Laura Franken is dit jaar gestart als Assistent Programmamanager. Voor velen is ze inmiddels een bekend gezicht. Vanaf het allereerste begin vult Laura haar rol perfect in!”
In onze trainingen geven we tools en handvatten, maar het echte leren gebeurt nog altijd op de werkvloer!
Op welk type trainingen en activiteiten ligt de nadruk in 2023?
“Zoals ieder jaar hebben we een vaste basis van ongeveer 25 verschillende trainingen en vijftig verschillende activiteiten. Deze zijn verdeeld over de thema’s ondernemerschap, technologie, wet- en regelgeving, duurzaamheid en werkgeluk/HR. Continu kijken we hoe we dit aanbod kunnen actualiseren en in welke vorm we dit het best kunnen aanbieden. Trainingen op het gebied van duurzaamheid en biobased bouwen zijn op het moment erg in trek. Die onderwerpen bouwen we daarom in 2023 verder uit. Zo komt er een meer praktijkgerichte training ‘biobased bouwen’. Ook richten we ons op de Omgevingswet. Die zal er nu toch vast een keer gaan komen! Op het vlak van vaardigheden komen we met nieuw aanbod voor startende leidinggevenden. We hebben gemerkt dat daar veel behoefte aan is. Ook gaan we ons meer richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor met name de jongere generatie werknemers ontwikkelen we samen met Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) een programma ‘duurzame inzetbaarheid’. Hoe zorg je er middels een ‘leven lang leren’ voor dat je aantrekkelijk blijft voor een werkgever? Uiteraard staan we hierbij nadrukkelijk stil bij de balans tussen ambitie en een gezonde werkhouding.”
“Naast deze ‘standaard’ trainingen willen we in 2023 nog meer gaan inzetten op incompany trainingen. Nu verzorgen we ongeveer vijf à zes op maat gemaakte trajecten per jaar. Bureaus waarderen het zeer dat ze een onderwerp met een incompany traject precies op de eigen situatie kunnen afstemmen. Bovendien is de gedeelde leerervaring erg waardevol. Als iedereen binnen een bureau dezelfde training heeft gevolgd, is het eenvoudiger om kennis en ervaringen uit te wisselen. In onze trainingen geven we tools en handvatten, maar het echte leren gebeurt nog altijd op de werkvloer!”