De Rotterdamse Cirkel is opgericht door een viertal actieve BNA-leden: Lex van Deudekom (LEX-Architecten), Ruben Bergambagt (Superimpose Architecture), Jan de Leeuw (Trae Architect) en Eelco Dekker (JADE architecten) en heeft als doel elkaar te ontmoeten, kennis te delen en te netwerken. De eerste bijeenkomst in Het Nieuwe Instituut had als onderwerp: De toekomst van Rotterdam.
Centraal stond de vraag: Hoe blijft de stad veerkrachtig en kunnen de Sustainable Development Goals (SDGâs) daar richting aan geven? Rotterdam, een stad met een eigenheid, gebaseerd op een turbulente geschiedenis. Een stad van vechters en doeners, ontstaan in de 13e eeuw en gebouwd op een dam in de Rotte. Het is een stad van vallen en weer opstaan, van adapteren en veranderen. Kan de geschiedenis van de stad de leermeester van de toekomst zijn? En hoe verhoudt zich dat tot een âResilient Cityâ?
Een âResilient Cityâ is een sterke, robuuste, weerbare en veerkrachtige stad. Maar hoe blijft de stad veerkrachtig met uitdagingen zoals, klimaatverandering, recessie, groei, veiligheid, mobiliteit, etc? Hoe speelt de stad in op ambities, zoals de Sustainable Development Goals (SDGâs). Wat doet de overheid om de stad veerkrachtig te houden en hoe kunnen wij als bewoner daaraan bijdragen? Kortom hoe maken wij de stad samen sterker en weerbaar voor de uitdagingen en kansen voor de toekomst.
Na een introductie van moderator Mats Bartels ( Rockfield Real Estate) sprak Lex van Deudekom de hoop uit dat iedereen in de zaal mee gaat denken aan het programma van De Rotterdamse Cirkel om zo samen een nieuw platform te bieden aan architecten in de regio onder de vlag van de BNA.
Hierna kwam Jean-Paul Hitipeuw aan het woord. Hij heeft in het UK Global Future Cities Programme meegedraaid en geadviseerd inzake duurzame verstedelijking (waaronder resilience) van 19 grote steden in de Global South zoals in Myanmar en Thailand. Jean-Paul heeft onder andere meegewerkt aan een toolkit om deâ¯UN sustainable development goalsâ¯behalen middels deze projecten.
De SDG Project Assessment Tool (ook wel SDG Tool genoemd) is ontwikkeld door UN-Habitat als een offline, digitaal en gebruiksvriendelijk instrument om steden te begeleiden bij de ontwikkeling van meer inclusieve, duurzame en effectieve stedelijke projecten. Het belangrijkste doel van de SDG-tool is om stedelijke projecten beter af te stemmen op de SDG’s en de context van hun stad.
John Jacobs, strategisch adviseur water bij Stadsbeheer vertelde over de programma’s het Rotterdamse Weerwoord en Water Sensitive Rotterdam. Door klimaatverandering neemt de kans op overlast en schade door hevige neerslag, hitte, droogte en overstromingen toe. Dat levert in Rotterdam risicoâs op voor de economie, veiligheid en gezondheid. Er kan schade optreden aan gebouwen en infrastructuur door bijvoorbeeld wateroverlast, maar ook door lage grondwaterstanden als gevolg van langdurige droogte.
Doordat de gevolgen van klimaatverandering nu al zichtbaar zijn, is aanpassing aan de effecten van klimaatverandering urgent. De afgelopen tien jaar is in Rotterdam al vanuit een duidelijke visie en strategie op het gebied van neerslag, hitte, droogte en overstromingsrisicoâs gewerkt aan klimaatadaptatie. Onder andere onder de vlag van Water Sensitive Rotterdam. Een belangrijke les die Rotterdam geleerd is, is dat klimaatverandering niet alleen een bedreiging vormt, maar juist kansen biedt. Fysieke aanpassing van de stad betekent een kans voor een mooiere, multifunctionele buitenruimte met meer kans op ontmoeting. Lees meer op het platform van het Rotterdams Weerwoord.
Oproep voor deelnemers en input voor programma Rotterdamse Cirkel 2023
Heb jij suggesties voor een leuk en interessant Rotterdams event of een goede spreker die jij graag terug zou zien op een volgend event? Geef deze input door aan De Rotterdamse Cirkel via: rotterdamsecirkel@lokaal.bna.nl.
Wil je ook lid worden van het Rotterdamse BNA-netwerk en op de hoogte blijven van de activiteiten meld je dan aan bij De Rotterdamse Cirkel. The more the merrier.