Natuurlijk moet een architectenbureau kennis hebben van alle regels en actualiteiten. Dat is niet anders dan voorheen, maar soms is er diepgang die specifieke bestudering vraagt. Met het Besluit bouwwerken leefomgeving vallen er, los van een andere indeling en nieuwe nummering, een aantal technische zaken op. Dennis Lusseveld is bouwkundig BIM-coördinator bij IAA Architecten in Enschede en weet er alles van. Hij is klankbord voor veel collega’s over lastige juridische materie; (lacht) “ze vinden mij de specialist regelgeving.”
Lift met voorportaal
Handig voor de collega’s van IAA Architecten dat zij niet het internet hoeven af te struinen over wijzigingen en specifieke details over nieuwe bouwregelgeving. Dennis Lusseveld is er na 20 jaar dienstverband bij het architectenbureau volledig in thuis. Dennis: “Met het Bbl heeft een lift in een woongebouw dat groter is dan 3.500 m2 een voorportaal nodig. Dat moet je dus nu al meenemen in je ontwerp, anders loopt het misschien spaak als je het later moet aanpassen, want dan kost het extra ruimte. Deze eis geldt overigens ook voor een gebouw waarin zorg wordt verleend.”
Daglicht toetreding
De manier om de toetreding van daglicht te berekenen wordt helemaal anders, vertelt Dennis. Want straks treedt ook de NEN-EN 17037 in werking die de NEN 2057 vervangt, overigens niet tegelijk met de start van het Bbl. In de nieuwe Europese norm wijzigt de beoordelingswijze van toetreding van daglicht in een ruimte. Nu kun je nog door het bepalen van hoeken zelf berekenen hoeveel daglicht er binnenkomt. Straks rekent software de hoeveelheid daglicht uit. Je zet punten in de ruimte en voert vooraf getallen in voor het geautomatiseerde rekenwerk.
IAA test hier al nieuwe software voor, vertelt Dennis, zodat hij en zijn collega’s de verschillen tussen de oude en nieuwe werkwijze kunnen ervaren. “Op zich lopen de resultaten nog wel redelijk gelijk op met waarmee we al werkten, maar het is goed om hier al mee bezig te zijn”, meent Dennis. Wat je doet is niet zozeer anders legt hij uit, maar je werkt wel op basis van een 3D-model, dat je eerst moet hebben voordat je je daglicht kunt toetsen. “Vooraf moet nu dus meer gebeuren. Vroeger kon je op het platte vlak al zien of er genoeg daglicht zou zijn, daar hadden we eigenlijk geen model voor nodig. Nu werken we met één druk op de knop met zowel de oude als de nieuwe methode en doen we ervaring op. En uiteindelijk komen we zo bij het gevoel dat het straks goed zal zijn.”
Meer aandacht voor brandveiligheid
Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Het Bouwbesluit wordt dan vervangen door het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving). Inhoudelijk betreft die overgang veel nuances vindt Dennis, met andere woorden: veel van de bestaande regels worden overgenomen. Wel valt hem duidelijk op dat brandveiligheid in het Bbl meer aandacht krijgt. Een goede zaak want “dat wil je echt goed in de vingers krijgen.”
Omdat de overgang naar de Omgevingswet best wat voeten in de aarde heeft, verkent IAA Architecten bij BNA-leden of meer kan worden samengewerkt. Het is slim op dit terrein de krachten te bundelen vindt Dennis, “we zijn tenslotte allemaal met hetzelfde bezig.”
Woonzorggebouw in Lochem
De bouwkundig BIM-coördinator werkt op dit moment aan een nieuw project aan de Bosweg in Lochem. Op de plek van een voormalig klooster dat gesloopt wordt, verrijst in 2024 een woonzorggebouw met op drie woonlagen groepswoningen die uit een huiskamer bestaan met negen zit-slaapkamers inclusief badkamer. De bewoners op de begane grond zullen zelfredzaam zijn, de woningen op de twee verdiepingen erboven zijn voor bewoners die meer zorg krijgen. Slim ontwerpdetail is dat van twee zit-slaapkamers later één appartement kan worden gemaakt. Er zit een goede ‘ombouwbaarheid’ in het gebouw, vindt Dennis, “een deel van de tussenmuur kan er zonder probleem uit en de indeling is dan eenvoudig te veranderen; handig als de doelgroep na verloop van tijd verandert.” Het project zit nu in de DO-fase, binnenkort wordt de bouwaanvraag ingediend.
Dennis Lusseveld begon 20 jaar geleden bij IAA Architecten met 2D-tekenwerk. Een vijftien jaar geleden stapte het bureau geleidelijk over naar 3D-modellering met Revit. Zelf werkt hij nu ongeveer tien jaar met Revit, groeide intern door en ontwikkelde zich als regelgeving deskundige en is nu de vraagbaak voor collega’s op dit gebied. Voor de overgang naar het Bbl maakte hij een handig overzicht in excel dat collega’s helderheid geeft. Ook met dank aan BRISwarenhuis, stelt hij. “Ik zoek er veel in op en gebruik het Bouwbesluit vanuit deze software omdat je dan snel bij de normering kunt komen. We gebruiken de eerstelijns normen en een deel tweedelijns. Andere collega’s gebruiken de bouwbibliotheek ook, vooral bouwkundigen. Architecten vragen mij meestal rechtstreeks, omdat ik met twee tellen aanklik wat zij zoeken.”
Over IAA Architecten
IAA Architecten is een integraal werkend architectenbureau met de vakgebieden architectuur/ bouwkunde, stedenbouw/ landschap en interieur. Het werkt aan uiteenlopende projecten in de zorg, woningbouw, onderwijs, kantoren en andere publieke gebouwen in Nederland en Duitsland. Tevens heeft IAA een afdeling Engineering, die projecten van externe partijen uitwerkt. Ook is het als directievoerder en kwaliteitsadviseur bij projectuitvoering betrokken. Mede daardoor heeft het bureau ook diepgaande kennis over regelgeving, bouwkosten en besteksomschrijvingen. IAA Architecten heeft Twentse roots (sinds 1968) en is gevestigd in Enschede, Amsterdam en net over de grens in Gronau. Er werken ruim 50 mensen.
Projecten zijn vaak spraakmakend en beeldbepalend, zoals bijvoorbeeld de Melkhal in Enschede. Nu een hippe plek in Enschede, ooit de Coberco zuivelfabriek die in 1995 haar deuren sloot waarna het gebouw en de locatie in verval raakten. IAA Architecten was één van de initiatiefnemers die vond dat er wat mee moest gebeuren en zette een complete herontwikkeling in gang. Sinds zomer 2022 is het bureau zelf gevestigd in de voormalige fabriek, samen met andere bedrijven, een supermarkt, hotel en restaurant.
Voordeel BNA-leden
Als BNA-lid krijg je 10% korting op de jaarlijkse licentiekosten voor zowel BRISwarenhuis als BRIStoets.