Allereerst, voor wie is de BNA Academie?
BNA Academie is er voor iedereen die zijn of haar kennis en vaardigheden binnen de ruimtelijke ontwikkeling wil vergroten: architecten, interieurarchitecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, medewerkers van gemeenten en woningcorporaties. Naast architecten zijn ook landschapsarchitecten en stedenbouwers lid van de BNA.
We zijn er dus ook voor niet leden; een derde van de deelnemers aan de BNA Academie is niet lid. BNA-leden genieten wel het voordeel van korting. Ik vind samenwerking heel erg belangrijk en denk dat een integrale aanpak van de grote en kleine opgaven waar we voor staan de beste manier van doen is.
Verschilde afgelopen jaar met voorgaande jaren?
In 2023 had een groot deel van onze trainingen en webinars als onderwerp wetgeving, waaronder de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Duurzaamheid is al jaren lang een belangrijk onderwerp, dat was ook het afgelopen jaar het geval en dat zal ook de komende jaren blijven.
Ook in 2024 hebben we trainingen gegeven over wetgeving, zoals ‘Bouwaanvragen doen onder de Omgevingswet’, ‘Vergunningvrij bouwen’ en ‘De Nieuwe Regeling’ (DNR), bestaande uit een training en een video met Martin Fredriks en Andre Ubing. Evenals dus over duurzaamheid, zoals ‘Duurzaamheid: van MEPG tot Parisproof’ door DGMR, 2 online sessies over Whole Life Carbon i.s.m. Dutch Green Building Council (DGBC) en de sessie door KUBUS: Circulair en duurzaam ontwerpen-Tools voor de architect van morgen.
Hoe presenteer je jezelf als architect en bureau, dus de communicatie en acquisitie, is ook een terugkerend onderwerp, bij trainingen zoals ‘Effectief acquireren’, ‘Storytelling’ en ‘Communicatie en samenwerken’. In 2024 hebben we ook coaching gepositioneerd op de website: als er behoefte is aan persoonlijke coaching op verschillende thema’s, dan zorgen wij dat we de juiste coach koppelen aan deze persoon.
De BNA academie heeft ook altijd oog voor het ondernemerschap en de bijbehorende vragen, zoals leidinggeven, ontwikkelen in je vak en partner worden. Hoe bereken je een passend honorarium is zo een onderwerp in ons aanbod. Ook de heel specifieke technische kant van het ontwerpen is onderwerp van onze trainingen, denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid.
Bij al onze leervormen staat de toepasbaarheid in de praktijk centraal. De verplichting van PBO-punten halen en leven lang ontwikkelen kan daarmee ingevuld worden.
Waren er nieuwe onderwerpen in 2024?
Digitale innovaties en de mogelijk ingrijpende effecten die deze kunnen hebben op de branche is een onderwerp dat we al eerder signaleerden en al aandacht aan gaven, maar is in 2024 prominenter op de agenda gezet. We hadden in december een pilot over artificial intelligence (AI) en verwachten dat dit en in het verlengde daarvan parametrisch ontwerpen, ook onderwerp van een terug te kijken webinar dat we aanbieden, voor de toekomst een terugkerend thema zal zijn.
Architectuur is bij uitstek een vakgebied waarbij technische en digitale ontwikkelingen een enorme invloed hebben. Ook al werk je (nog) niet met AI en tools als parametrisch ontwerpen je moet je er wel toe verhouden.
Hoe bepaal je de onderwerpen überhaupt?
We kijken naar wat er in de praktijk speelt, waar leden behoefte aan hebben, wat actueel is en sluiten daarop aan. Een leven lang leren is een belangrijk motto voor de BNA Academie.
Onze directeur, mijn collega’s, ons bestuur, ledenraad en leden, hebben een enorm netwerk en daarmee een vinger aan de pols. We weten wat er speelt in de (bouw-)praktijk en in de politiek en de BNA zit aan een groot aantal tafels en zo bovenop de actualiteit.
‘Bij al onze leervormen staat de toepasbaarheid in de praktijk centraal.’
Werkt er ook weleens iets niet?
Jazeker, zoals het aanbieden van een training in het Engels. De doelgroep bleek te divers te zijn om voldoende deelnemers te vinden om een training door te kunnen laten gaan. Daarnaast evalueren we altijd met zowel de deelnemers als de docenten om zo de kwaliteit te blijven waarborgen.
Hoe wordt de BNA Academie beoordeeld?
Positief mogen we wel zeggen, qua rapportcijfer al jaren een 8. Vorig jaar een 8.3! Mijn ambitie is om dat cijfer nog hoger te krijgen. Binnen de BNA en samen met onze docenten werken we hier hard aan. Waarbij we oog hebben voor de noden en vragen in onze branche, want zowel de bouwopgave als de context waarin architecten hun beroep uitoefenen, is sterk aan verandering onderhevig. De architect van nu combineert creativiteit met ondernemerschap en is op de hoogte van sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Om bij te blijven, moet je jezelf continu blijven ontwikkelen.
Biedt de BNA Academie ook maatwerk voor heel specifieke vragen?
Ja, zo bieden we InCompany trainingen aan. InCompany kan op 2 manieren. Een bestaande training wordt op jouw eigen bureau of op locatie gegeven door onze trainers aan alleen jouw collega’s. Of wij ontwikkelen met onze trainer een nieuwe training naar jouw wensen voor jouw collega’s. Deze laatste manier noemen we maatwerk. Vanuit kostenperspectief kan een InCompany maatwerktraining al lonend zijn vanaf acht deelnemers.
Vanuit IAA architecten kwam de gerichte vraag over het ontwikkelen van een aantal talenten binnen het bureau. De hiervoor nieuw ontwikkelde trainingen worden in 2025 ook in het open aanbod opgenomen.
We realiseren ons dat er grote verschillen zijn wat betreft bureaugrootte, vestigingsplek en soorten opdrachten. Sommige onderwerpen zijn relevanter voor middelgrote- tot grote- dan voor compactere bureaus. Zo ook voor specifieke regio’s; onze leden zijn over het hele land verspreid. We streven er naar om voor iedereen passend aanbod te hebben, zo maken we ook steeds meer gebruik van webinars en video’s die je in jouw eigen tijd, op jouw moment kunt bekijken.
‘Om bij te blijven, moet je jezelf continu blijven ontwikkelen.’
Wat mogen we in 2025 verwachten?
Onze trainingen blijven verdeeld over de vijf thema’s: ondernemerschap, technologie, wet- en regelgeving, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Zoals gezegd worden de trainingen uit Talententraject wordt breder aangeboden. Verder staat er voor 2025 op de agenda: Commercieel schrijven, Beginnen met leidinggeven, en een training over LinkedIn. Duurzaamheid zal ook voor 2025 een belangrijk onderwerp zijn, net als technologie en wetgeving. Wat dat laatste betreft, in het verlengde van het aanbestedings- en juridisch loket zijn we bezig om daar ook aanbod op te ontwikkelen zoals de mogelijkheid tot het stellen van vragen over de verschillende rechtsgebieden, een soort “juridisch uurtje” . Ook wij blijven altijd in ontwikkeling!