Een jaar geleden startte IAA Architecten samen met de BNA Academie een intern talententraject. Nu is het traject afgerond. We kijken terug met Paul de Brie, partner finance bij IAA Architecten en twee van de deelnemers; Nikki Gersen, medewerker marketing & communicatie en grafisch vormgever; en Umut Türkmen, architect en stedenbouwkundige. Welke inzichten en ervaringen hebben zij opgedaan?
Door Oene Dijk
Hoe is het talententraject verlopen?
Paul de Brie: Het traject is erg goed verlopen; als bureau kijken we tevreden terug. Van mijn deelnemende collega’s vernam ik dat het een intensief proces was. Je stapt uit je dagelijkse werkpraktijk en wordt geconfronteerd met andere zaken. Het traject is opgezet met het doel door te groeien naar de volgende stap door te investeren in competenties. Competenties die niet altijd voortvloeien uit je opleiding als ontwerper, engineer of als communicatiemedewerker. Competenties op het gebied van persoonlijk leiderschap, communiceren, effectief acquireren en timemanagement.
Nikki Gersen: Hoe ik nu terugkijk op het traject is erg positief en vooral dankbaar dat wij de kans hebben gekregen. Ik ging het traject open in, maar was ook nieuwsgierig. De tijd te krijgen om na te denken, te oefenen, aan jezelf te werken en dat juist buiten de dagelijkse werkpraktijk is erg waardevol. De cursusdagen kenden een strakke opbouw, waar je de theorie ook gelijk kunt toepassen in dagelijkse casussen. Leermomenten uit de ene training waren gelijk toepasbaar in de praktijk en de andere trainingen gaven methodes om op langere termijn mee te ontwikkelen en eigen te maken.
Umut Türkmen: Na mijn opleiding aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam, waar ik ook actief ben en regelmatig doceer, en na enkel jaren hier bij IAA dacht ik dat ik de grootse leercurve al te hebben gehad, maar het traject heeft me laten zien dat je nooit bent uitgeleerd. Ook na je opleiding blijft het belangrijk om je op zowel professioneel als op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen en je daarvoor open te stellen. De setting van een kleine groep van zes mensen die elkaar goed kennen en de plek, een neutrale locatie, droegen bij aan het inspirerend en succesvol verloop van het traject.
Nikki Gersen: De trainers waren kundig en het programma was gevarieerd en goed qua tijdsindeling en inhoud. Zowel de theorie als de oefeningen, waren erg nuttig.
Met het talententraject investeer je in competenties en laat je mensen verder groeien naar de volgende stap.
Kunnen jullie een voorbeeld geven van wat je concreet hebt geleerd?
Nikki Gersen: Op het gebied van timemanagement heb ik geleerd dat je niet op alles ja kunt zeggen. Ik heb geleerd kritisch te zijn en nee te durven zeggen. Om zo een betere balans in mijn agenda te organiseren.
Umut Türkmen: Ik leerde kritisch kijken naar bijvoorbeeld mijn aanwezigheid bij overleggen; wat is mijn rol daarin? En daaruit voortvloeiend: is mijn aanwezigheid noodzakelijk? Dat heeft mij geholpen om mijn vaak verbrokkelde agenda strakker in te richten om zo efficiënter de dagen in te delen. Iedere taak in mijn werk vraagt om een andere tijdsbenadering. Ongestoord een dagdeel aan ontwerpen kunnen besteden verhoogt de concentratie en verbetert de kwaliteit van het ontwerp en het werkplezier.
Nikki Gersen: Het voordeel van het traject is dat je buiten de waan van de dag bent. Je hebt een time-out en leert kijken naar hoe je in de toekomst zaken anders kan aanpakken. Je kunt hierdoor reflecteren op de weg die je hebt afgelegd maar ook kijken waar je naar toe zou willen gaan en vooral jouw rol die je daarin wilt spelen.

Wat hebben jullie zoal nog meer geleerd, ook op een wat abstracter niveau?
Umut Türkmen: Iedereen heeft een eigen manier van doen en ontwikkelt competenties op een eigen manier. In iedere training was de grondhouding om dicht bij jezelf te beginnen en te blijven. Vanuit die ‘veilige haven’ kon je kritisch naar jezelf kijken, maar ook naar de koers van het bureau. Of naar je verhouding en omgang met opdrachtgevers.
Nikki Gersen: Die veilige plek is essentieel. Er wordt je steeds weer een spiegel voorgehouden. Je zekere kanten maar ook je onzekerheden worden zo zichtbaar. Door deze te erkennen kun je ze verder ontwikkelen naar iets positiefs en leer je tegelijkertijd ook de eigenschappen aansterken die je van nature goed afgaan.
Umut Türkmen: Je krijgt praktische handvaten aangereikt en je krijgt inzichten door reflectie. Bijvoorbeeld; hoe leer je omgaan met weerstand – een dagelijkse realiteit. In één van de sessies konden we met een acteur oefenen en experimenteren. Door die veilige plek en zonder de risico’s die je loopt ga je je comfortzone stretchen. Hoe je kunt positioneren en hoe iedereen daar ook weer anders mee omgaat.
De tijd te krijgen om na te denken, te oefenen, aan jezelf te werken en dat juist buiten de dagelijkse werkpraktijk is erg waardevol.
In het interview bij de start van het traject (zie: Het belang van het ontwikkelen van vaardigheden) kwam de kwestie van het doorgroeien naar partner in het bureau aan bod; hoe is dat in het proces van afgelopen jaar gegaan?
Paul de Brie: Ik schetste vorig jaar dat we van zeven naar acht partners willen gaan en in het traject kwam dat ook naar voren. We zijn er mee bezig. Als partners hebben we het traject geëvalueerd. Eén mooi en emotioneel moment was de presentatie van elke deelnemer, dan merk je de verbondenheid binnen en met het bureau.
Nikki Gersen en Umut Türkmen: Dat hebben wij ook als een speciaal moment ervaren en we hebben de verbondenheid binnen het bureau gevoeld. Daarnaast moedigen we aan dat de diversiteit die wij ervaren in onze samenleving en binnen het bureau weerspiegelt wordt in de partners. Paul de Brie: Helemaal mee eens, daar wordt aan gewerkt en maken we een mooie ontwikkeling.
Wat zou bij een mogelijk vervolg anders gaan of anders kunnen?
Paul de Brie: Het traject bestond uit meerdere bijeenkomsten in de periode van een jaar. Ontwikkeling van competenties is gebaat bij het kort op elkaar volgen van die sessies. Het gat tussen voor en na de zomer bleek te groot. Dat zou bij een volgend traject anders ingevuld moeten worden.
Nikki Gersen en Umut Türkmen: Als je kritisch moet zijn is dat ook het enige. Tegelijkertijd gaf die lange pauze ook de ruimte voor implementatie en toepassing van de vaardigheden.
Komt er een vervolg?
Paul de Brie: Ja, enerzijds met een traject naar partnerschap en anderzijds kijken we ook hoe we voor alle medewerkers dit soort trajecten kunnen ontwikkelen. Trajecten die aansluiten bij de verschillende functies en de daarbij gevraagde competenties.
Nikki Gersen en Umut Türkmen: Daaraan toegevoegd; wij gunnen niet alleen onze collega’s van IAA deze trajecten, maar ook de medewerkers van andere bureaus. Wij hebben het in ieder geval met veel enthousiasme ervaren.