In 2022 was bij bureaus gemiddeld 47% van het ontworpen volume energieneutraal, 31% klimaatadaptief, 26% natuurinclusief en 19% circulair. Vergeleken met 2021 en 2020 zijn deze percentages licht toegenomen in 2022. Zo’n 43% van de bureaus bevordert duurzaamheid en technologische innovatie binnen het bureau vanuit een intrinsieke motivatie. Ongeveer 45% doet dat evenzeer vanuit een intrinsieke motivatie als om opdrachten mee te verwerven. De meeste bureaus geven aan verder te willen versnellen. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2023.
Architectenbureaus stellen duurzaamheid steeds centraler in hun ontwerpen
Toename duurzaam ontworpen bouwvolume
Bij 56% van de bureaus is het energieneutrale ontworpen bouwvolume het afgelopen jaar toegenomen, bij 53% het klimaatadaptieve, bij 49% het natuurinclusieve en bij 45% het circulaire volume. Bij vrijwel geen enkel bureau zijn de ontworpen volumes op deze aspecten afgenomen. Een derde van de bureaus gebruikt feedback over de duurzaamheidsprestaties om projecten te vergelijken en bij het verwerven van nieuwe opdrachten.
Intrinsieke ambitie van bureaus
De meeste bureaus (81%) hebben een intrinsieke ambitie om circulair, energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief ontwerpen, het specificeren van duurzame materialen en technologische innovaties actiever op te pakken. Om duurzaamheid en innovaties binnen het bureau en hun projecten te bevorderen geven bureaus aan vooral kennis en ervaring, kennis bij bouwpartners, bewustzijn, ambitie bij opdrachtgevers en een ruimer honorarium nodig te hebben. Duurzaam ontworpen gebouwen betalen zich op langere termijn volgens bureaus terug in hogere vastgoedwaarde, comfort en lage energiekosten.
Aanscherpingen bouwregelgeving vragen ontwerptransitie
Een duurzamere bouwpraktijk begint met een ontwerptransitie en duurzame bouwmaterialen. Zo werken bureaus samen met bouwpartners naar een praktijk toe waarbij gebouwen vrijwel geen CO₂ meer uitstoten en materiaalkringlopen worden gesloten. Aanscherping van bouwregelgeving zoals BENG, MPG en GWP-eisen vraagt om een integrale praktijkgerichte aanpak in lijn van het akkoord van Parijs. Dit is een middel om alle partijen in de keten op één lijn te krijgen en echt te kunnen versnellen. Nieuwe wetgeving moet echter wel integraal en praktisch uitvoerbaar zijn benadrukt de BNA.
BNA Architectendag 2023 in teken duurzame ontwerptransitie
Om duurzaam ontwerpen en bouwen te versnellen en samen de benodigde ontwerptransities te bespreken staat de BNA Architectendag 2023 volledig in het teken van duurzaamheid. Deze vindt plaats op donderdag 2 november in Amsterdam. Een duurzamere ontwerp- en bouwpraktijk, gericht op de verschillende maatschappelijke bouwopgaven zal tijdens deze dag centraal staan. Ook de Dag van de Ontwerpkracht op 6 juli in Rotterdam gaat over de vraag hoe te zorgen we voor meer samenhang en integrale ruimtelijke kwaliteit in de ruimtelijke transities en opgaven van Nederland. De eerste 50 BNA-leden kunnen zich hiervoor gratis aanmelden.