Update digiGO

De BNA is actief betrokken bij de totstandkoming van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Daarin zijn sectorbreed afspraken gemaakt over uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie. Zo wordt digitalisering in de bouw aangejaagd, en ervoor gezorgd dat er efficiënter en beter wordt gebouwd. BNA-bureaus worden opgeroepen om deel te nemen aan digiGO. Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de gehele branche slimmer en sneller te maken.

Er gebeurt veel bij digiGO, en om leden bij de activiteiten van dit bouwbrede netwerk te betrekken delen we voor architecten relevante ontwikkelingen. Wil je alles weten over digiGO meld je dan aan voor de digiBUZZ en ontvang elke maand het laatste nieuws over samenwerken aan digitalisering in de gebouwde omgeving.

Ben jij betrokken bij digitalisering in je organisatie, of technisch of juridisch expert op het vlak van data? Doe dan mee met de publieke reviews van het DSGO. Lees meer op de DSGO website hierover

Data voor parametrisch ontwerpen verbeteren
Data om het parametrisch ontwerpproces te voeden zijn niet altijd direct beschikbaar. DigiC - Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie, digiGO en een groep enthousiaste ontwerpers kwamen vrijdag 2 februari op het kantoor van Royal HaskoningDHV bij elkaar om aan deze uitdaging te werken. De volgende stap die deze groep wil zetten, is het formuleren van een aantal use cases waarin oplossingen worden ontwikkeld voor de huidige knelpunten.

Meedenken? Neem dan contact op met Martijn Carlier, digiGO Productmanager Informatiemanagement.

digiGO gaat materialenpaspoorten doorontwikkelen
Eind 2023 heeft CB’23 het formele beheer van de materialenpaspoorten overgedragen aan digiGO. digiGO slaan de handen ineen met de sector om het materialenpaspoort verder door te ontwikkelen en het gebruik ervan te stimuleren. Wil je meedenken over de doorontwikkeling van de materialenpaspoorten? Of heb je een vraag?
Neem dan contact op met Edwin Zinsmeister.

CSRD community

digiDeal voor digitalisering data milieu-impact
Ketenstandaard Bouw en Techniek en digiGO roepen belangstellenden op zich aan te sluiten bij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)-community. Zo kun je bijdragen aan de CSRD digiDeal: een project voor digitalisering van duurzaamheidsdata, gericht op de milieu-impact van producten.
Via de CSRD digiDeal wordt gewerkt aan drie doelen:
• Het digitaliseren van duurzaamheidsdata;
• Het zorgen dat die data via bepaalde standaarden kunnen worden getransporteerd;
• Bedrijven bewust maken van de impact van deze richtlijn en hulpmiddelen bieden.
Zou jij hier graag aan bijdragen meld je aan voor de community.

Standaardisatieorganisaties bundelen krachten
Ketenstandaard, CROW, Geonovum en digiGO werken nauw samen om de standaardisatie in de bouw te bevorderen. Samen ontwikkelen ze onder meer nieuw beleid, nieuwe producten en zorgen ze voor betere harmonisatie. Op de digiGO website komen de standaardisatieorganisaties aan het woord en lees je waar ze de afgelopen tijd aan hebben gewerkt

Doe mee met het CIIIC programma
Vanaf september 2024 hoopt het CIIIC programma (Creative Industries Immersive Impact Coalition) van start te gaan, met als doel om de maatschappelijke toepassing en algehele opschaling van immersieve ervaringen (IX) in Nederland te versnellen. IX toepassing biedt veel potentie in vrijwel alle sectoren, en specifiek in de Ontwerp-, Bouw en Techniek (OBT) sector.

Om deze kansen maximaal te benutten en opschaling te realiseren, zijn de ervaringen en inzichten vanuit het werkveld van groot belang. In een sessie met koplopers in de OBT sector willen het CIIIC team en TKI Bouw en Techniek aan de slag om bestaande kennis te ontsluiten, innovatievragen op te halen en randvoorwaarden voor succesvolle samenwerking tussen CIIIC en OBT sector in beeld te brengen.
Wil je meepraten en heb je kennis te delen op het gebied van Immersieve Experiences (IX) meld je dan aan bij Roger Tan, Directeur Programma’s en Projecten.

Update ILS configurator
De ILS Configurator is weer geüpdatet! Het team achter de ILS Configurator: "We zijn trots, omdat het stuk voor stuk verbeteringen zijn die het werken in de bouw makkelijker en dus sneller maken.” Nog geen account? Maak er dan snel eentje aan via de website.

Ook na deze release zit het team niet stil: achter de schermen zetten zij alweer de volgende stap, zodat jij de ILS Configurator straks op kunt nemen in je digitale workflow. Begin maart wordt gestart met de ontwikkeling van de IDS-export. Laat je niet misleiden door het jargon, want deze stap is niet alleen interessant voor de expert. Sterker nog: met de ILS Configurator kan iedereen straks een machine readable ILS maken. Ook beginners! Wil je weten hoe? Lees dan verder op de digiGO website.

Wil je betrokken zijn bij digoGO vanuit de BNA?
Neem dan contact op met, beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek bij de BNA Jurriaan de Bruijn, beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek bij de BNA.