De BNA lobbyt op 6 terreinen
De BNA lobbyt bij de overheid en bij andere opdrachtgevers voor goede algemene voorwaarden en heldere afspraken voor architecten. Daarnaast zetten we ons in om de aanbestedingspraktijk te verbeteren, en lobbyen we bovendien voor een eenduidige, toepasbare bouwregelgeving. Hier vind je nieuws, agenda en kennis over elk van onze 6 lobby-programmaâs.
- Betere contractvoorwaarden
- Eenduidiger bouwregelgeving
- Betere aanbestedingspraktijk
Lobby
Bekijk hier alles over onze 6 lobby-programma's
Klik op onderstaande foto's voor meer informatie
De goedbedoelde aanbestedingsregels pakken in de praktijk vaak desastreus uit voor architectenbureaus.
Evenwichtige contractvoorwaarden tussen opdrachtgever en architect
Bij een architectenopdracht is het belangrijk om de taken en verantwoordelijkheden duidelijk te verdelen en vast te leggen, mede vanwege de beheersbaarheid en verzekerbaarheid van risicoâs. Om te komen tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk stelt de BNA De Nieuwe Regeling (DNR) beschikbaar. Deze standaardvoorwaarden zijn evenwichtig en doen recht aan de belangen van architect en opdrachtgever. Ze kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende adviesopdrachten van verschillende opdrachtgevers. Speciaal voor eenvoudige opdrachten van consumenten heeft de BNA De Consumentenregeling (CR) ontwikkeld. De DNR kan gebruikt worden in combinatie met de Standaardtaakbeschrijving (STB), een tool om de inhoud van de opdracht te beschrijven.
Dialoog met: NLingenieurs, NEVI, MKB Infra, Bizob, NEPROM, AEDES, Bouwend Nederland, VNO-NCW, MKB Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Rijksoverheid.
Gerelateerde links
Faire architectenselecties en kansen voor jong talent
Eerlijke selecties tussen bureaus en ruimte voor jong talent De BNA vraagt om aanbestedingen waarbij alle architecten gelijke kansen moeten krijgen om middels faire competitie te komen tot een optimaal gebouwd resultaat. Architecten lopen echter vaak op tegen vage opdrachtbeschrijvingen, complexe juristerij, rigide eisen, buitensporige deelnamekosten en minimale transparantie en commitment vanuit de uitschrijver. Met dreigende uitputting en verschraling van de architectenbranche tot gevolg. Dat moet en kan beter. De BNA zet zich daarom actief in om de aanbestedingspraktijk te verbeteren door samen te werken en de dialoog aan te gaan met architecten, opdrachtgevers, wet- en beleidsmakers en partners in de bouwkolom en creatieve industrie.
Dialoog met: Opdrachtgevers, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNO-NCW, Bouwend Nederland, NLingenieurs, Vereniging Nederlandse Gemeenten
Gerelateerde links
De BNA zet in op heldere, eenduidige en toepasbare bouwregelgeving die landelijk uniform is, de ontwerpvrijheid niet belemmert en zo min mogelijk administratieve lasten voor architecten oplevert. De bouwsector moet van de overheid gaan instaan voor de kwaliteit van de bouwwerken die zij levert. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen betekent voor architecten potentieel meer verantwoordelijkheid en (soms) aansprakelijkheid. Over de veiligheidsladder, het bouwbesluit en de omgevingswet is de BNA in gesprek met opdrachtgevers en de overheid.
De bouwsector moet van de overheid klip en klaar gaan instaan voor de kwaliteit van de bouwwerken die zij levert. De Tweede Kamer heeft hiervoor in het voorjaar van 2017 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen. Voor architecten betekent de aanstaande stelselwijziging potentieel meer verantwoordelijkheid en (soms) aansprakelijkheid. Architecten kunnen voor bouwwerken die zij niet zelf hebben ontworpen de rol van kwaliteitsborger op zich nemen. Hiervoor moeten zij dan gebruik maken van een gecertificeerd instrument voor kwaliteitsborging.
Met de invoering van de Omgevingswet probeert de overheid de gefragmenteerde vergunningverlening op het gebied van de ruimtelijke kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu te vereenvoudigen. Enerzijds wordt de hoeveelheid wetten en regels sterk verminderd, anderzijds geeft de landelijke overheid medeoverheden zoals gemeenten meer instrumenten in handen om lokaal maatwerk te leveren. Helaas betekent dit voor architecten dat er op het gebied van energieprestatie en milieuprestatie van gebouwen straks geen landelijk uniforme regels meer gelden. Ondanks een stevige lobby van de BNA vonden minister en Tweede Kamer de vrijheid van gemeenten om lokaal aanvullende eisen te stellen belangrijker dan landelijk uniforme regels.
De BNA heeft bij de totstandkoming van de Omgevingswet succesvol gelobbyd voor behoud van uniform landelijke bruikbaarheidsregels in het Bbl, de opvolger van het Bouwbesluit 2012. Hierdoor worden architectenbureaus niet met bruikbaarheidsregels geconfronteerd die per gemeente verschillen. Bovendien worden kwetsbare bewonersgroepen beschermd tegen opdrachtgevers/bouwers die alleen woningen willen maken die net voldoen aan het wettelijke minimum.
De BNA heeft succesvol gelobbyd voor een latere inwerkingtreding van de Milieuprestatieberekening als deel van het Bouwbesluit. Zowel de benodigde rekensoftware als de centrale productdatabase met alle relevante milieudata zouden namelijk pas kort voor de oorspronkelijke invoeringsdatum klaar zijn. Architecten zouden hierdoor te weinig tijd krijgen om kennis te nemen van de rekensoftware, waardoor ze ook geen goede milieuprestatieberekeningen konden maken. Inmiddels is de Gids Milieuprestatieberekening ontwikkeld, die architecten helpt bij veelvoorkomende praktische vragen.
Dialoog met: Ministerie van Binnenlandse Zaken, NEN, BIM-loket, opdrachtgevers
De BNA zet in op maatwerk en flexibiliteit op bureauniveau, een verantwoorde loonontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, eerlijke concurrentie en goed werkgever- en werknemerschap. Een moderne flexibele cao, die bureaus de ruimte geeft om in te spelen op de veranderingen in de markt helpt bureaus om zich te richten op hun kernactiviteiten. De cao creÃĢert een level playing field t.a.v. arbeidsvoorwaarden en geldt door de Algemeen Verbindend Verklaring door het Ministerie van SZW voor alle architectenbureaus in Nederland. Ook een zeker pensioen en keuzevrijheid zijn belangrijk. Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) is in opgericht door BNA en de vakbonden FNV, CNV en De Unie en helpt werkgevers en werknemers van architectenbureaus bij vragen over arbeidsvoorwaarden, -markt en -omstandigheden.
Cao
De BNA streeft naar maatwerk en flexibiliteit op bureauniveau, een verantwoorde loonontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, eerlijke concurrentie en goed werkgever- en werknemerschap. Een moderne flexibele cao, die bureaus de ruimte geeft om in te spelen op de veranderingen in de markt helpt bureaus om zich te richten op hun kernactiviteiten. De cao geldt door de Algemeen Verbindend Verklaring door het Ministerie van SZW voor alle architectenbureaus in Nederland.
Pensioen
Een zeker pensioen en keuzevrijheid zijn belangrijk. Verschillende partijen zijn betrokken bij de pensioenregeling voor de architectenbranche. De sociale partners komen de pensioenregeling overeen. Het pensioenfonds is verantwoordelijk voor de uitvoering.
Architectenbureaus en hun medewerkers blijven vallen onder de collectieve pensioenregeling van het Pensioenfonds voor Architectenbureaus. Hiervoor is op verzoek van sociale partners door het Ministerie van SZW een verplichtstelling afgegeven.
WW / WGA
De sociale partners in de architectenbranche hebben de reparatie van het 3e WW jaar / WGA (Wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) opgenomen in een aparte (verzamel) cao. Deze cao is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard. De Stichting PAWW voert deze regeling uit voor meerdere branches.
Helpdesk
Vragen over arbeidsvoorwaarden, arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden kun je stellen bij de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA). De SFA is door de BNA en de vakbonden opgericht om architectenbureaus in sociaal-economisch opzicht optimaal te laten functioneren. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief over de laatste ontwikkelingen en wetswijzigingen ten aanzien van arbeidszaken. Voor vragen neem contact op met de Stichting Fonds Architectenbureaus SFA.
Dialoog met: AWVN, FNV, CNV, de Unie, Pensioenfonds Architectenbureaus, Stichting Fonds Architectenbureaus
Bij een architectenopdracht is het belangrijk om de taken en verantwoordelijkheden duidelijk te verdelen en vast te leggen, mede vanwege de beheersbaarheid en verzekerbaarheid van risicoâs.
Standaardvoorwaarden
Om te komen tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk stelt de BNA De Nieuwe Regeling (DNR) beschikbaar. Deze standaardvoorwaarden zijn evenwichtig en doen recht aan de belangen van architect en opdrachtgever. Ze kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende adviesopdrachten van verschillende opdrachtgevers. De standaardverzekering voor beroepsaansprakelijkheid (Raampolis DNR) van architecten is afgestemd op de DNR. De DNR kan gebruikt worden in combinatie met de Standaardtaakbeschrijving (STB). De STB is een handige tool om de inhoud van de opdracht te beschrijven.
Leveringsvoorwaarden voor consumentenopdrachten
Speciaal voor eenvoudige opdrachten van consumenten heeft de BNA De Consumentenregeling (CR) ontwikkeld. Deze voorwaarden zijn bondiger en toegankelijker voor consumenten. De CR kan ook gebruikt worden voor opdrachten andere opdrachtgevers, die nauwelijks te onderscheiden zijn van een consument. Denk aan een winkelier die zijn bedrijfsruimte wil laten verbouwen.
Inkoopvoorwaarden
Veel opdrachtgevers accepteren de DNR, al dan niet met afwijkingen. Andere opdrachtgevers hanteren eigen inkoopvoorwaarden. Tijdens de crisis is een heuse wildgroei aan inkoopvoorwaarden en deviaties op de DNR ontstaan. De gewoonte is gegroeid om risicoâs zoveel mogelijk bij de architect te leggen. Daar is de opdrachtgever echter niet altijd bij gebaat. Dat is echter niet in het belang van de opdrachtgever. Het leidt regelmatig tot nauwelijks te beheersen en te verzekeren risicoallocatie. Ook de onvoorwaardelijke overdracht van alle IE-rechten roept weerstand op. Het raakt het verdienmodel van bureaus en meestal heeft de opdrachtgever alle IE-rechten helemaal niet nodig om zijn project te kunnen realiseren. De BNA lobbyt intensief om tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk te komen voor architecten. De BNA voert gesprekken met overheid en opdrachtgevers om tot gezamenlijk gedragen â zogenaamde paritaire â voorwaarden te komen. Dat is een lobby van de lange adem. In de tussentijd stelt de BNA handreikingen beschikbaar, die leden ondersteunen om het gesprek met opdrachtgevers aan te gaan over onredelijke en onverzekerbare voorwaarden.
BNA zet in op een inclusieve en genderdiverse architectenbranche die een afspiegeling is van de samenleving. Met een inclusieve branche bedoelen we dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt â niet ondanks maar dankzij de verschillen.
In Nederland zijn er nog steeds weinig vrouwelijke partners en bureaueigenaren. Onder BNA-bureaus is slechts 12% van het aantal geregistreerde directeuren een vrouw en van alle geregistreerde architecten is maar liefst 77% man (bron: Architectenregister). Dat is ook terug te zien in bijeenkomsten die de BNA organiseert, mannen zijn oververtegenwoordigd. Als creatieve sector met een hoog maatschappelijk gehalte willen we op dit onderwerp voortrekker zijn en geen volger.
Dialoog met: Overheid, Netwerk Vrouwelijke Architecten, Architects Council of Europe, RIBA
De BNA zet haar kennis, invloed en netwerk in om leden in staat te stellen duurzame ontwerpen van gebouwen, leefomgevingen en businessmodellen te realiseren.
BNA wil de duurzame ontwikkeling van de bouw in Nederland versnellen en streeft naar minder grondstoffenverbruik in 2030. Die versnelling is hoognodig om het door de overheid gestelde doel te halen om in 2050 de gebouwde omgeving circulair, klimaatadaptief, natuurinclusief en energieneutraal te hebben gemaakt. Daar kunnen architecten een bijdrage aan leveren. Door hun positie vooraan in de bouwketen hebben zij grote invloed op de toepassing van materialen.
Dialoog met: Opdrachtgevers, bouwpartners, kennisinstellingen, overheden, MKB Nederland, politiek, Rijksoverheid.
Schoonheid is een mensenrecht. De BNA zet in op integrale ontwerpkracht als sleutel voor het aanpakken van grote maatschappelijke vraagststukken.
Als creatieve en ondernemende branche dragen architecten met hun verbeeldingskracht en ruimtelijke intelligentie graag bij en zijn we graag deel van de oplossing. Naast âgebouwd gelukâ is een beter, toekomstbestendig land mogelijk, met minder woningnood, meer klimaatbestendigheid, meer sociale cohesie en dus meer leefkwaliteit. Met een scherp oog voor de behoeften van opdrachtgevers, gebruikers en samenleving.
Dialoog met: Architectenbureaus, ruimtelijk ontwerpers, politiek, Rijksoverheid, Provincies, Gemeenten, opdrachtgevers, College van Rijksadviseurs, branche- en beroepsorganisaties in de bouw, MKB Nederland, VNO-NCW, Federatie Creatieve industrie.